27/06

Road to Paris met Pieter Sisk

belgaimage-94116085

Pieter Sisk.

De stad van de liefde, maar deze zomer toch vooral even de stad van de topsport. De Olympische Spelen in Parijs naderen met rasse schreden en het wordt voor onze atleten de olympiade die zich het dichtst bij huis zal afspelen uit hun carrière. Hoe leven ze toe naar Parijs? En welke concrete ambities hebben ze begin augustus? Vandaag 800 meterloper Pieter Sisk.

Dag Pieter, hoe blik je terug op het EK in Rome, waar je sneuvelde in de eerste ronde?

“Ik besefte al vrij snel na de race dat ik mezelf weinig kan verwijten. Mijn plan was om van kop af 1’45 te lopen, en dat heb ik gedaan. Alleen balen dat iedereen in mijn reeks zichzelf oversteeg en ik laatste werd. Het is wel een les om nog iets over te houden voor de laatste 100 meter in het vervolg.”

Het niveau op de Belgische 800 meter ligt hoger dan ooit, maar in Rome sneuvelden ook Tibo De Smet en Eliott Crestan in de reeksen. Willen jullie in Parijs laten zien dat jullie beter kunnen?

“Zeker. We willen er niet nog eens meteen uit in de eerste ronde, en al zeker niet met alle drie tegelijk. We hebben allemaal een reële kans op de halve finales, maar je moet ook de concurrentie respecteren. Vandaag is 1’45 dagelijkse kost voor het hele deelnemersveld. Er zijn op de Spelen geen snelste verliezers, alleen maar rechtstreekse kwalificaties, dus waarschijnlijk is het niet slim om daar op kop te liggen sleuren. De herkansingsronde biedt een tweede kans om de halve finales te bereiken.”

Hoe verklaar je de stap van net geen anderhalve seconde over 800 meter die je dit jaar zette?

“Ik heb een jaar kunnen doortrainen zonder blessures. Sinds augustus 2022 heb ik nog geen enkele training gemist. Dat doet veel. Vorig jaar had ik ook al de benen voor 1’44, maar ik slaagde er niet in om agressief te openen en verzeilde vaak achterin de koers.”

Dit weekend loop je op de Allianz Belgian Championships de 1.500 meter. Waarom?

“Dat was al lang beslist. In Luik zat ik een periode met veel sprinttraining en kwam die 600 meter goed uit, terwijl ik momenteel meer volume draai en een 1.500 meter mooi in het schema past. Ik wil vooral blijven racen en niet te lang op stal blijven, hoewel ik geplaatst ben voor Parijs. Te lang alleen maar trainen werkt niet goed voor mij.”

Heb jij, dit jaar of in de toekomst, ambitie voor een snelle 1.500 meter?

“Volgend jaar schuif ik waarschijnlijk op naar de 1.500 meter, maar dit jaar heb ik nog voor de 800 meter gekozen. Ik weet niet of het er dit jaar nog van komt, want de wedstrijden die ik na de Spelen nog gepland heb zijn 800 meters. Ik denk wel dat het Belgisch record in de 1.500 meter binnenkort gaat sneuvelen. Als ik het niet doe, is het Jochem Vermeulen of Ruben Verheyden.”

En wat met het mythische en 48 jaar oude Belgisch record van Ivo Van Damme van 1’43”86 in de 800 meter?

“Zelf denk niet per se aan dat record, maar wel aan de stap maken richting 1’43, en dan komt het record automatisch in zicht. Het is een record uit Leuven, dus het zou wel speciaal zijn als ik degene ben die het verbeter. Ik mis nog zes tienden en denk dat het kan als ik in een Diamond League zou binnen geraken en alle omstandigheden honderd procent meezitten. Ik sta op de wachtlijst voor Monaco, maar de kans is heel klein dat ik binnen geraak. Eliott kan dat record trouwens zeker ook aan.”

Je experimenteert sinds kort ook met hoogtetraining. Leg eens uit.

“Het zijn hele korte trainingen in de hoogtekamer van de KU Leuven, waarvan ik er ondertussen drie of vier gedaan heb. Ik ga bewust niet op hoogtestage omdat ik liever in Leuven zit, maar die korte trainingen kunnen een gelijkaardig effect hebben. Al denk ik niet dat dat de reden is van mijn progressie, want je moet het meer op lange termijn zien.”

Welke wedstrijden loop jij nog tussen het BK en de Spelen?

“De 1.000 meter in Hengelo is de enige die vastligt. Daar hoop ik al Ivo Van Damme te onttronen, want dat is iets haalbaarder dan in de 800 meter. Misschien zie je mij daarna nog op de meetings in Kortrijk, Ninove of Kessel-Lo. Stuk voor stuk sterke meetings, dus ik zie geen reden om naar het buitenland te trekken.”

Ga je met de Belgische selectie op precamp naar Talence?

“Nee, dat sla ik over. Zoals gezegd: ik ben liever in Leuven bij de mensen die ik graag heb en ga gewoon drie dagen voor de Spelen mijn valiesje maken en de TGV nemen naar Parijs. Ik wil het niet groter maken dan het is, maar ik snap ook de mensen die zich graag afzonderen en op precamp gaan.”

Wat zijn de ambities in Parijs?

“Halve finale halen. Niemand wil er in de eerste ronde uit. En in de halve finales wil ik een mooie wedstrijd neerzetten. Ik zal natuurlijk proberen om de finale te halen, maar ik moet ook realistisch zijn als je kijkt wat de Kenianen en Algerijnen momenteel doen.”