10/08

OS Parijs: Marathonzilver voor Bashir Abdi!

belgaimage-98200745-1

Bashir Abdi.

Na zijn brons in Tokio drie jaar geleden deed Bashir Abdi in Parijs zowaar nog beter met zilver in de olympische marathon. Een fenomenale prestatie waardoor België nu drie atletiekmedailles telt en zo nog beter doet dan de twee plakken van in Tokio.

De wedstrijdindeling van Bashir Abdi/RCG was perfect: hij liep steeds attent voorin, maar verspilde ook geen onnodige krachten. De eerste keer dat er een groepje wegliep, achtte hij het nog te vroeg en liet hij begaan. Verstandig, zo bleek achteraf, want de kopgroep werd weer ingehaald. Krachten zuinig inzetten was cruciaal op het moordende parcours in Parijs en dat deed Bashir heel goed. Toen er een tweede keer een groepje vertrok, was hij er wél bij. De Ethiopische winnaar Tamirat Tola was outstanding en die liet Bashir dan ook lopen, maar hij besliste de strijd om het zilver met een scherpe versnelling na 38 kilometer.

Het brons van Bashir drie jaar geleden in Tokio, of eigenlijk Sapporo, was al straf. Maar nu in Parijs daar nog zilver aan toevoegen, is nog straffer. Niet enkel omdat hij nog één trapje hoger staat op het podium, maar ook omdat hij de enige is die zowel in Japan als in Frankrijk op het podium stond. Ondanks het loodzware parcours liep Bashir trouwens nog een straffe 2u06'46.

“Ik ben heel blij en ga nu genieten en vieren met mijn vrouw en vier kinderen, die ik al acht weken niet meer gezien heb tijdens mijn voorbereiding. Die medaille maakt gelukkig alle opofferingen goed”, zei Bashir achteraf. Een feestje is méér dan verdiend.

Ook Michael Somers/AVLL liep trouwens een dijk van een wedstrijd die hij als 22e besloot in 2u10:32. Koen Naert/RESC had een offday en was 61e in 2u16:33.

Volg de resultaten van de Belgen op onze Parijs-pagina.