10/08

OS Parijs: Belgian Tornados vierde in BR

belgaimage-98245758

De Tornados.

De actie in het Stade de France zit erop en dat geldt ook voor de olympische carrière van Kevin Borlée. Het icoon van de Belgische atletiek liep voor de vijfde keer de olympische finale met de Belgian Tornados en sloot die af met een vierde plaats en een Belgisch record.

Zeven olympische finales heeft Kevin Borlée/OEH in totaal gelopen: één individuele, één gemengde en vijf keer met de Tornados. In zijn allerlaatste kreeg hij net voor de start slecht nieuws door het uitvallen van Alexander Doom/AVR, maar zijn vervanger Florent Mabille/RESC deed het voortreffelijk. En dat geldt ook voor Jonathan Sacoor/OEH en Dylan Borlée/OEH. Samen werden ze vierde in een Belgisch record van 2’57”75.

“Vierde worden is pijnlijk, maar we hebben onszelf niets te verwijten”, zei Kevin na afloop. “Als we fouten gemaakt hadden, konden we hier met een wrang gevoel staan, maar iedereen heeft het geweldig gedaan. Persoonlijk ben ik ook trots dat ik hier nog geraakt ben na een moeilijk seizoen, want twee maanden geleden leek het nog alsof ik deze Spelen op tv ging moeten volgen.”

Ook de Belgian Cheetahs, met Noami Van Den Broeck/ROCA, Imke Vervaet/RCG, Hanne Claes/DCLA en Helena Ponette/HCO, streden voor wat ze waard waren. Met 3’22”40 kwam er een mooie chrono uit de bus en die leverde net als in Tokio een zevende plaats op.

Isaac Kimeli/OEH en John Heymans/RESC liepen allebei een verstandige en vooral ijzersterke finale van de 5.000 meter. In de aanvangsfase was het Isaac die voorin ging postvatten, John zette zich achterin. Met de laatste kilometer in zicht posteerde John zich verrassend helemaal voorin, terwijl Isaac wat terugzakte. Die laatste had echter een geweldige slotronde in huis en finishte als achtste in 13:18.10. Het olympisch diploma waar hij al zo lang naar streeft, is binnen. John was meer dan verdienstelijk elfde in 13:19.25.