02/07

Road to Paris met Dylan Borlée

ldq-2652

Dylan Borlée op weg naar zijn eerste nationale 400m-titel.

De stad van de liefde, maar deze zomer toch vooral even de stad van de topsport. De Olympische Spelen in Parijs naderen met rasse schreden en het wordt voor onze atleten de olympiade die zich het dichtst bij huis zal afspelen uit hun carrière. Hoe leven ze toe naar Parijs? En welke concrete ambities hebben ze begin augustus? Vandaag Belgian Tornado Dylan Borlée.

Dag Dylan, ben je tevreden met jouw BK waar je won in 45”32?

“Zeker. Ik ben vooral fier over hoe ik de laatste weken heb aangepakt. Na Rome was ik doodop, vooral mentaal, omdat ik me daar slecht voelde. Ik was enorm vermoeid, maar toen ik de bevestiging kreeg dat ik in Madrid kon lopen ben ik in een positieve flow gekomen. Dat ik op het BK een seizoensbeste liep, is veelbelovend, want ik voel dat er veel meer in zit. En op mijn 31e eindelijk Belgisch kampioen worden, is ook wel mooi.”

Waarom ben je overtuigd dat je nog sneller kan?

“De tweede wedstrijdhelft liep ik een beetje alleen, dus daar zit nog rek op. Er kwam ook wel wat stress bij kijken, omdat ik mijn plaats voor de Spelen op de ranking nog moest bevestigen. Maar nu dat gelukt is, en de stress wegvalt, kan er nog meer. Ook mooi dat Kevin tweede werd op het BK. Hij heeft door de pijn gebeten en heel sterk gepresteerd. Ik bewonder hem. Zo zie je maar: de Borlées staan er nog.”

Wilde je absoluut individueel naar de Spelen dat je zo veel stress voelde? Of had je vrede kunnen nemen met enkel en alleen de estafettes in Parijs?

“De stress was er ook omdat ik mijn broers zag sukkelen. Wij functioneren als familie. Zo was het altijd en zo zal het altijd zijn. Zelf heb ik geen slecht seizoen, maar tot nu toe ook nog niet super. Gelukkig is het nog niet gedaan. De keuze om tussen EK en BK op stage naar Montpellier te trekken, was de juiste. We hebben daar hard kunnen werken, weg van de stress. Zelf wilde ik toch echt wel individueel naar de Spelen via de ranking, ook al heb ik de limiet niet kunnen lopen.”

Staan er de komende weken nog meer wedstrijden op het programma?

“Ik ga vooral even uitblazen en veel trainen. Nog één wedstrijd lopen lijkt mij ideaal. Ik heb Luzern aangevraagd en anders misschien ergens anders.”

Het is bekend dat jullie van een medaille dromen in de 4x400 meter, maar welke ambities heb je op de individuele 400 meter in Parijs?

“Ik heb er vertrouwen in dat ik er ga staan op de Spelen. Dat voel ik op training. Ik ga in Parijs mijn beste tijden ooit lopen. Ik wil nog meer dan 45”32. Mijn gevoel was nog niet super op het BK.”