03/01

Road to EK Running met Simon Debognies

belgaimage-94224672

Simon Debognies (midden) naast Michael Somers (links) en Dorian Boulvin (rechts) na de halve marathon op het EK in Rome.

Op 12 en 13 april zullen tienduizenden lopers door de straten van Brussel en Leuven denderen tijdens de eerste editie van het EK Running. Eliteatleten en recreanten staan samen aan de start. In de aanloop naar dit fantastische loopfestijn praten we met coaches, atletiekclubs, topatleten, recreatieve atleten en andere betrokkenen. Vandaag: Belgisch kampioen 10 km op de weg Simon Debognies.

Simon Debognies/OEH is een echte wegspecialist. In 2024 pakte hij de titel op de 10 km op de weg in Lokeren en finishte hij (als tempomaker) als eerste op het BK halve marathon. Op het EK in Rome finishte hij vijftiende op de halve marathon. De 28-jarige loper heeft van het EK Running in Leuven een groot doel gemaakt.

Enkele weken geleden won je het BK cross voor militairen in Schaffen. Hoe beviel het je om nog eens de veldloopspikes aan te trekken?
"Dat was wel plezant. Het was intussen drie jaar geleden dat ik nog een veldloop had gelopen. Ik zag het eerder als een tussendoortje. Ik ben namelijk op 18 oktober voor het eerst vader geworden. Zo'n cross vond ik ideaal om een beetje de sleur van de trainingen te doorbreken. Het is nog wel goed meegevallen. Gelukkig lag er niet te veel modder. Modderomlopen liggen me echt niet, maar op een snel parcours kom ik wel goed tot mijn recht."

 
Klopt het dat het je afscheidswedstrijd was bij Topsport Defensie?
"Ik heb enkele weken geleden te horen gekregen dat het bij mij zal stoppen als topsporter bij Defensie. Ik kon nog wel blijven als niet-topsporter bij Defensie, maar ik heb intussen een nieuwe job gevonden bij een boekhoudkantoor. Ik start er 4/5 zodat ik toch tijd heb om de combinatie met het vaderschap en de trainingen te maken. Op termijn kan ik er ook 50% van thuis uit werken. Het zal wel iets meer planning vergen dan vroeger, maar ik wil toch proberen om nog zo goed mogelijk voor de dag te komen op het EK Running, mijn volgende hoofddoel."

 
Heb je al gekozen welke afstand het gaat worden op het EK?
"Ik ben zo goed als zeker dat het de halve marathon zal worden. Dat is de afstand waarop ik normaal gezien het best voor de dag kan komen. Ik verwacht dat de snelle mannen van de 5000 m eerder voor de 10 km zullen kiezen. Mijn focus zal op de halve marathon liggen. Al wil ik op termijn zeker nog een snelle 10 km lopen. Het is heel moeilijk in te schatten wat er qua prestatie mogelijk zal zijn. Er zijn heel veel onbekende variabelen in het spel. Maar ik denk dat een top 8 een realistisch doel kan zijn. Daar wil ik op mikken."

 
Hoe kijk je naar het parcours?
"Ik heb al veel in Leuven getraind, zeker vroeger toen we bij Bacala naar de hoogtekamer gingen. Het parcours heb ik nog niet in detail bestudeerd, maar ik weet wel dat we een paar mooie hoogtepunten passeren en er zullen wel wat hoogtemeters zijn. Daar hou ik wel van. De sfeer zal enorm zijn in de straten van Leuven. Er zullen veel supporters op afkomen. Het is iets om naar uit te kijken."

 
Je grootste successen behaalde je op de weg. Je bent dus een echte wegspecialist.
"Dat klopt. Ik merkte vroeger al dat ik in de crossen veel beter presteerde op de snellere omlopen. Op de piste rondjes van 400 m draaien spreekt me ook veel minder aan. Ik vind op de weg lopen veel leuker dan op de piste of in het veld. Er is onderweg meer variatie dan op de piste. Je krijgt meestal leuke omlopen voorgeschoteld met af en toe een helling. Het is niet enkel maar rondjes draaien, en dat maakt het voor mij mooier. Vorig jaar nam ik als enige Belg deel aan het WK Running in Riga op de halve marathon. Dat was toen in voorbereiding op de marathon van Valencia. Maar gezien de omstandigheden was ik best tevreden over mijn prestatie (red. hij werd er 31ste in 1u01'48 en was daarmee negende Europeaan). In Leuven zal ik me volledig focussen op de halve marathon."

 
Hoe zie je je toekomst op de marathon?
"Ik ben helaas genoodzaakt om de marathon wellicht definitief aan de kant te schuiven. Bij de afgelopen marathons kreeg ik telkens maagklachten na 30 à 35 km. Het was een hele zoektocht om iets te vinden om dat probleem op te lossen, maar het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Onlangs dachten we dat we iets hadden gevonden, maar bij een wedstrijdsimulatie stak het probleem weer de kop op. Doodjammer, want ik ben ervan overtuigd dat de marathon mij heel goed moet liggen. In het dagelijkse leven speelt dat probleem me geen parten, maar in een topsportcontext op de marathon is dat aspect uitermate belangrijk. Daarom moest ik de marathon opgeven. Natuurlijk speelde dat ook een rol voor mijn contract bij Defensie, aangezien de marathon een olympische afstand is en de halve marathon niet."

Bekijk hier de website van het EK Running.

Bekijk hier de EK Running-pagina met de selectiecriteria en het regelement van het clubkampioenschap.