03/08

Clean sweap OEH op BK 10km op de weg

img-0109

Simon Debognies kwam zag en overwon in de straten van Lokeren.

Clean sweap voor de mannen van OEH op het BK 10km op de weg in Lokeren! Simon Debognies haalde het met groot overwicht na een solo van circa 7km voor Robin Hendrix die zowat heel de race eenzaam in tweede positie liep. Thomas De Bock won de spurt voor het brons. Bij de vrouwen triomfeerde Roxanne Cleppe na en sterke solo.

In de feestelijke straten van Lokeren stond traditiegetrouw het BK 10km op de weg geprogrammeerd. Een wedstrijd die de laatste jaren sterk een belang en prestige heeft gewonnen. De wedstrijd bij de vrouwen viel vrij snel in een redelijk definitieve plooi. Roxanne Cleppe/USBW startte verschroeiend. Ze liep al snel voor de rest uit. Thuisloopster Eline Dalemans/AVLO startte voorzichtig, maar ze rukte vervolgens in één ruk op naar de tweede stek. Maar Cleppe bleef buiten schot. Op vrij grote afstand van Dalemans liepen Victory Warpy/ACW en Julie Voet/AVR heel de wedstrijd met z'n tweetjes op plek 3 en 4. Cleppe rondde haar knappe solo af in 33'36. Ze nam zo een hap van 20 seconden van haar recordtijd. Knap. Zeker in iets te warme weersomstandigheden voor topchrono's. AVLO-boegbeeld Eline Dalemans klokte af in 34'20. Victoria Warpy schudde in de laatste 500m bij het opdraaien op de blauwe piste definitief haar metgezellin af en greep het brons in 34'59. De West-Vlaamse Julie Voet werd vierde in 35'11. Amélie Bihain/ARCH (35'33) maakte de top vijf vol. Cleppe verbaasde zichzelf met haar exploot. "Ik ben tevreden", straalde ze in het flashinterview vlak na de finish. "Ik voelde me meteen heel goed. Daarom ben ik zo snel gestart. Ik moet het ook niet van mijn einsprint hebben, maar meer van een hoog tempo. Ik wilde voluit voor mijn PR gaan. Ik kwam vooral naar hier om mijn record te verbeteren en had niet aan de titel gedacht. Ik ben super tevreden met de titel en mijn record." Lokale favoriete Eline Dalemans kon leven met zilver. "Ik ben niet ontevreden, maar ik denk dat er wel meer inzat qua tijd", reageerde de steeplespecialsite. "Ik hoopte vooraf podium te lopen en dat is gelukt. Qua indeling is zo'n 10km op de weg heel anders dan bijvoorbeeld en 3000m steeple. Roxanne liep heel sterk. Ik hoopte dat ze zou platvallen, maar dat is niet gebeurd." 

OEH heerst

Bij de mannen was het in de eerste 2km nog een beetje afwachten. Maar toen Simon Debognies/OEH versnelde, moest iedereen passen. Robin Hendrix/OEH waagde nog de sprong. Zijn trainingsmakker bleek te sterk en al snel moest Hendrix afhaken. Debognies denderde zonder problemen naar de zege in 28'46 (een straffe chrono in het warme weer). Hendrix hield stand op de tweede plaats en finishte in 29'15. Marathonspecialst Thomas De Bock/OEH vond zowaar nog energie voor een sterke eindsprint en won in 29'26 de spanende strijd voor brons en zorgde zo voor een volledig roodgekleurd podium. De rest van de top acht bevatte heel wat onverwachte namen met Aaron Decloedt/OB (29'28), Nicolas Schyns/SER (29'30), de Ethiopiër Daniel Hamid Fagi/RCB (29'31) en Nathan Sevenois/RCG (29'33), die veel kopwerk opknapte in de achtervolging. Winnaar Simon Debognies was tevreden over z'n prestatie. "Ik wist vooraf niet wat mijn vorm was, maar ik wist dat om Robin te kloppen, ik van in het begin tempo moest maken", vertelde hij in het flahsinterview na de race. "Zodra ik een klein gaatje had ben ik blijven doorduwen en tempo blijven maken." Het zag er makkelijk uit, maar dat was het niet. "De warmte speelde mee de laatste ronde", bekende hij. "Het was niet te onderschatten. Het was zeker niet gemakkelijk om dit binnen te halen. Ik dacht dat Robin nog even zou terugkeren. Maar ik wist wat mijn tactiek was, heb me aan het plan gehouden en dat is goed uitgepakt. De tijd was bijzaak in deze omstandigheden, maar het is zeker niet slecht. Het is een indicatie voor mijn vorm. Ik ben er zeker tevreden mee." Het volledige OEH-podium maakte hem extra blij. "Fantastisch. We trainen dag in dag uit samen. Super om 1,2,3 te worden. We zijn trainingsmakkers en ook vrienden."

De resultaten zijn hier te bekijken. 

De livestream van de DEBA Meubelen BK streetrace 10km met deskundig commentaar van Johan De Beule en co-comentatoren Veerle Dejaeghere (vrouwen) en Pieter Desmet (mannen) kun je nog herbekijken hier op YouTube.

img-0488

Het volledige OEH-podium met Simon Debognies (m), Robin Hendrix (l) en Thomas De Bock (r). Foto: Yorben Audenaert