04/08

OS Parijs: Obasuyi, Claes, Couckuyt en Doom naar halve finales

belgaimage-97767219

Vanessa Sterckendries.

Het is een behoorlijk geslaagde dag geworden voor ons land in Parijs. We hebben er na vandaag liefst vier olympische halvefinalisten bij. De gelukkigen zijn Michael Obasuyi, Hanne Claes, Paulien Couckuyt en Alexander Doom. En we hebben er goede hoop op dat sommigen onder hen zelfs richting finale kunnen doorstoten.

Het was Imke Vervaet/RCG die de eerste zondag van het olympisch atletiektoernooi opende voor België. Met een 200 meter in 23”20 kwam ze niet in de buurt van de halve finales, maar gelukkig wacht haar nog een tweede kans in de herkansingen. Die herkansing is er niet in de kampnummers en dus is het afgelopen voor Vanessa Sterckendries/OEH, die 24e was in het hamerslingeren met 67m67. Ze verdient wel een pluim als eerste Belgische werpster ooit op de Spelen.

In de reeksen van de 110 meter horden wist Michael Obasuyi/OEH zich rechtstreeks voor de halve finales te plaatsen met 13”41. En we zien in hem een finalekandidaat. Elie Bacari/DCLA klokte 13”66 en kwam niet door de reeksen, maar heeft nog altijd de herkansingen.

“Na mijn sterke start kreeg ik iets té veel vertrouwen”, zei Michael na afloop. “Het was niet het plan om op reserve te lopen en ik ga onder mijn voeten krijgen van mijn coach. Het voornaamste is natuurlijk dat ik geplaatst ben en wat dat betreft is het ‘job done’. Ik mik op de finale en dat is voor mij zelfs nog maar het minimumdoel.”

Liefst drie landgenotes in de 400 meter horden en met twee op drie werd de balans behoorlijk positief. Hanne Claes/DCLA was op haar verjaardag de snelste in 54”80 en bereikt in de slotweken van haar carrière nog een olympische halve finale. En ook voor Paulien Couckuyt/VAC nemen we onze hoed af, want met 54”90 staat ook zij in de halve finales en dat anderhalf jaar na een afgescheurde kruisband. De 55”51 van Noami Van Den Broeck/ROCA volstond niet om door te gaan maar er zijn altijd nog de herkansingen voor haar.

In de reeksen van de 400 meter bij de mannen hadden we opnieuw drie landgenoten. Met 45”01 was Alexander Doom/AVR de enige die doorstootte. Twaalf jaar na Kevin en Jonathan Borlée in Londen dromen we opnieuw van een individuele 400 meterfinalist. De 45”08 – nochtans een degelijke chrono – van Jonathan Sacoor/OEH volstond niet. Hij zal de herkansingen maandag waarschijnlijk niet lopen om zich te sparen voor de 4x400 meter. Dylan Borlée/OEH liep 45”36 en stootte evenmin door, maar heeft nog een tweede beurt tegoed in de herkansingen.

Bekijk het overzicht van de Belgen op onze Parijs-pagina