06/08

Achter de olympische schermen met Tine Bex

belgaimage-96149142

Tine Bex.

De atleet moet het uiteindelijk helemaal zelf doen, natuurlijk. En toch: geen topprestatie zonder sterke omkadering. En dus laten wij voor en tijdens de Olympische Spelen in Parijs vakmensen uit de entourage van onze olympiërs aan het woord. Vandaag Tine Bex, coach van Tibo De Smet.

Dag Tine, hoe voelt het om als coach op de Olympische Spelen te staan?

“Het is helemaal nooit mijn droom geweest om hier te staan, maar toen Tibo vorig jaar de limiet liep, begon ik er wel naar uit te kijken. En helemaal toen de Spelen begonnen en ik zat te kijken voor mijn tv. Ik ben hier nu één dag en het is toch anders dan een EK of WK atletiek. Het is uniek. Ik ben wel gefocust op mijn taken en zit niet rond te kijken naar bekende koppen uit andere sporten.”

Hoe zijn de laatste voorbereidingen op de Spelen gelopen voor Tibo?

“Hij is een weekje op ministage naar Spanje geweest om het mooie weer op te zoeken, maar verder hebben we gewoon in België getraind. Hij is liefst bij de mensen en de trainingspartners die hij het beste kent. In vertrouwde omgeving trainen gaat hem goed af en dat heeft ook goed uitgedraaid, want zijn vorm is er.”

De laatste wedstrijd in Kortrijk was heel goed met 1’45”17. Belangrijk voor het vertrouwen?

“Heel belangrijk. Echt een kantelpunt. Het was de eerste keer dat we voelden dat er in wedstrijd begon uit te komen wat we willen. Tevoren was het zoeken. We weten wel dat de weg naar de top nooit steil omhoog loopt, maar als het dan net zo kort voor de Spelen zo moeilijk gaat, is dat toch niet evident.”

Heeft Tibo na Kortrijk nog hard getraind of was het dan al afbouwen?

“Hij heeft nog twee weken stevig getraind, met zowel volume als kwaliteit. De laatste week was het uitrusten.”

Wat verwacht jij in Parijs?

“Ik verwacht zijn beste vorm ooit, maar we moeten ook eerlijk zijn: het niveau in de 800 meter is enorm gestegen en halve finales halen zal een uitdaging zijn. In de reeksen gaan de eerste drie rechtstreeks door en in de herkansingen enkel de eerste, dus ik zie twee keer een even grote kans. Het is mogelijk en in een tactische discipline kan alles, maar in de finale verwacht ik enkel mannen van 1’42 en daar is Tibo nog niet.”

Dat tactische aspect is Tibo in het verleden niet altijd goed afgegaan. Kan je daar aan werken?

“Dat is vooral ervaring opdoen door kampioenschappen te lopen. En ik moet zeggen dat het bij de laatste kampioenschappen, en vooral bij het EK in Rome, tactisch goed was. Hij zat perfect gepositioneerd maar kon het niet afmaken.”

Welk effect heeft de 1’42”43 van Eliott Crestan op Tibo gehad?

“Motiverend. ‘Als hij dat kan, kan ik dat ook’, zei hij meteen. Of het geeft toch op zijn minst opties om zelf 1’43 te lopen. Het zorgt er ook voor dat Tibo minder druk ervaart, omdat er naar Eliott gekeken wordt. Een ideale situatie voor Tibo.”

Zijn er nog andere sporten of atletiekdisciplines, behalve de 800 meter, waar je benieuwd naar bent in Parijs?

“Het verhaal van de Belgian Cats de voorbije week vind ik heel zot. Ze zijn een voorbeeld door er op die manier nog uit te komen en nu wil ik ze ook blijven volgen. En van atletiek wil ik alles zien, van kampnummers over spurt tot afstandslopen. De marathon wil ik live gaan bekijken in de straten van Parijs.”