08/08

OS Parijs: Nafi Thiam en Noor Vidts op twee en vier na eerste dag

belgaimage-98082950

Nafi Thiam.

De eerste dag van de olympische zevenkamp was heerlijk om volgen in Parijs en dat zal morgen op dag twee niet anders zijn. Nafi Thiam gaat die tweede dag in als tweede, Noor Vidts als vierde. Een scenario met twee Belgische medailles behoort nog tot de mogelijkheden.

Het was Noor Vidts/VAC die meteen een raketstart nam in de zevenkamp. Ze klokte een straf persoonlijk record van 13”10 over 100 meter horden en stond zo derde na één onderdeel. Nafi Thiam/RFCL moest vrede nemen met 13”56 en een zestiende plaats, maar won even later wel het hoogspringen met 1m92. Noor was daar vijfde met 1m83, slechts één centimeter onder haar persoonlijk record.

In het kogelstoten liet Nafi nog eens zien waarom ze tweevoudig olympisch kampioen is. Ze evenaarde haar persoonlijk record van 15m54 en won ruimschoots. Noor was mooi derde met 14m57. Daarna was Noor ook nog eens knap vijfde in de 200 meter in 23”86. Ze sluit de eerste dag af op een straffe vierde plaats. Nafi was dertiende in de 200 meter in 24”46 en staat mooi tweede na de eerste dag. Het zal morgen bijzonder spannend worden, zowel voor goud tussen Nafi en Katarina Johnson-Thompson als voor brons tussen Anna Hall en Noor.

“Ik ben heel tevreden na een eerste dag met solide prestaties”, zei Noor na vier onderdelen. “Het was super om meteen te beginnen met een record over de horden. Hoog was ook goed, alleen jammer dat 1m86 niet lukte. Ook bij kogel zat er nog meer in, maar het blijft mijn tweede prestatie ooit. In de 200 meter was ik technisch niet goed, waarschijnlijk door de vermoeidheid, maar het blijft een mooie chrono.”

De Belgian Rockets startten goed via Rani Vincke/KAAG en Rani Rosius/AVT, maar bij de laatste wissel tussen Elise Mehuys/AVLL en Delphine Nkansa/RESC liep het helaas helemaal mis. Er zijn logischerwijs risico’s genomen, maar dat heeft niet goed uitgepakt en tot een diskwalificatie geleid.

Pieter Sisk/DCLA en Tibo De Smet/RCG liepen de herkansingen van de 800 meter. Pieter was verdienstelijk derde in zijn reeks in 1’45”49 en mocht een hele tijd in de hotseats gaan zitten, maar uiteindelijk was het niet voldoende. Tibo was vierde in zijn serie in 1’46”59 en is eveneens uitgeschakeld.

Volg de Belgen op onze Parijs-pagina.