02/08

OS Parijs: Mixed Relay met BR naar finale, ook Rosius en Nkansa stoten door

belgaimage-97608718

Rani Rosius.

De eerste olympische atletiekdag in het Stade de France in Parijs was overwegend succesvol voor Team Belgium. Het hoogtepunt was het Belgisch record voor de Mixed Relay, die zich voor de finale plaatste. Rani Rosius en Delphine Nkansa bereikten de halve finales van de 100 meter.

De Belgische start in het Stade de France liep niet helemaal zoals gehoopt. Jochem Vermeulen/AVLL en Ruben Verheyden/EA wisten zich niet te plaatsen voor de halve finales van de 1.500 meter. Voor Jochem werd het nét niet: als zevende in zijn reeks in 3’36”66 kwam hij slechts vier honderdsten tekort. Ruben had een mindere dag en moest vrede nemen met een twaalfde plaats in zijn serie in 3’36”62. We zien beide heren zaterdag terug in de herkansingen.

Daarna liep het wel op wieltjes voor Team Belgium in de 100 meter. Eerst was er al Delphine Nkansa/RESC die zich voor de halve finales plaatste door haar persoonlijk record van 11”20 te evenaren. Daarna deed Rani Rosius/AVT nog beter. Ze denderde naar 11”10, een dik persoonlijk record waarmee ze nadert tot op zes honderdsten van het Belgisch record van Kim Gevaert. Benieuwd wat het Belgisch spurtduo zaterdag in de halve finales kan.

“Ik had de chrono nog niet meteen gezien, omdat ik gewoon aan het genieten was van de leuke wedstrijd, maar toen ik ze zag, ben ik meteen beginnen te wenen”, zei Rani na afloop. “Zaterdag het Belgisch record van Kim Gevaert verbeteren? Daar ga ik voor, maar mijn coach heeft mij daar nog drie jaar de tijd voor gegeven.”

In de reeksen van de 5.000 meter maakte Lisa Rooms/AVLO geen aanspraak op de finale. Ze was vijftiende in 15’37”55, terwijl enkel de top acht doorstootte. Isaac Kimeli/OEH droomde in de rechtstreekse finale van de 10.000 meter van top tien, maar dat zat er niet in. Hij finishte als negentiende, wel verdienstelijk als derde Europeaan, in 27’51”50.

De Belgische Mixed Relayploeg werd in de reeksen meteen als tweede gelanceerd door een indrukwekkende Jonathan Sacoor/OEH. Helena Ponette/HCO leverde een plaatsje in, maar liep op haar beurt een sterke wedstrijd. Ook Kevin Borlée/OEH kwam op zijn 36e nog sterk voor de dag en rukte weer op naar twee. Naomi Van Den Broeck/ROCA viel terug naar drie, maar het viertal liep een Belgisch record van 3’10”74 en dus kan je alleen maar tevreden zijn. België gaat met de vierde tijd naar de finale op zaterdag, we doen mee voor de medailles.

“In de finale kan alles”, zei Jonathan na afloop. Hij ging ook nog even in op zijn zware programma met potentieel zeven races. “Ik ben er klaar voor. Als ze mij ook nog de 400 meter horden willen laten lopen, doen ze maar”, grapte hij.