09/08

OS Parijs: geschiedenis met goud en brons voor Nafi Thiam en Noor Vidts!

belgaimage-98171179

Noor Vidts en Nafi Thiam.

Wat een avond voor de Belgische atletiek in Parijs. Historisch, of is dat nog een understatement? We weten het zelf ook even niet meer. Goud én brons in de olympische zevenkamp! Nafi Thiam en Noor Vidts: merci beaucoup.

De dag begon meteen goed in de zevenkamp voor ons land. Nafi Thiam/RFCL was derde in het verspringen met 6m41, Noor Vidts/VAC vierde met 6m40. Er was op dat moment veel mogelijk, maar niets gewonnen. Er was van beide Belgen een goed speerwerpen nodig, maar gelukkig gebeurde dat ook. Nafi won afgetekend met 54m04, Noor verbeterde haar persoonlijk record met bijna drie meter tot 45m00 en was dertiende. In de afsluitende 800 meter was het vat van ons Belgisch duo nog altijd niet af, want ze sleurden er beiden nog een persoonlijk record uit. Noor was vierde in 2’06”38, Nafi negende met 2’10”62.

Nafi totaliseerde liefst 6.880 punten, het derde puntentotaal uit haar carrière, en is zo voor de derde (!!!) keer olympisch kampioen. We vinden bijna geen woorden om uit te drukken hoe straf zij is. De grootste Belgische sportvrouw aller tijden, alleszins. Noor kwam uit bij 6.707 punten, een zéér ruim persoonlijk record op het juiste moment. Moet je kunnen. Na een vierde plaats in Tokio is het in Parijs brons voor Noor. Geweldige prestatie die niet mag ondersneeuwen bij het goud van Nafi.

“Uitzonderlijk. Heel uitzonderlijk”, zei Nafi na afloop over haar derde olympische titel. “Het waren zware dagen waarbij niet alles volgens plan liep en ik mij ook nog eens serieus sneed bij het verspringen. Ik moet nu denken aan alle opofferingen, de eenzame dagen in Zuid-Afrika en de zware trainingen, maar het heeft allemaal opgeleverd.”

En ook Noor was in de wolken. “Zot hé?”, klonk het bij de bronzenmedaillewinnares. “Ik had nooit gedacht dat dit zou kunnen lukken en het was heel mooi om de emoties meteen aan de finish te kunnen delen met mijn familie en vriend, want die zaten daar. Ik hoop ook om samen met Nafi heel veel kinderen te inspireren om te gaan meerkampen.”

Er was natuurlijk nog andere Belgische actie in Parijs naast de zevenkamp. De Belgian Cheetahs deden het uitstekend. Hanne Claes/DCLA, Imke Vervaet/RCG, Camille Laus/OEH en Helena Ponette/HCO snelden naar 3’24”92, de vijfde chrono over beide reeksen heen en dus ruim voldoende voor de olympische finale, hun tweede op rij. Ook de Belgian Tornados waren sterk met Jonathan Sacoor/OEH, Dylan Borlée/OEH, Florent Mabille/RESC en Kevin Borlée/OEH. Met 2’59”84 liepen ze de zesde tijd over beide reeksen heen, waardoor ze naar hun vijfde olympische finale op rij gaan. Indrukwekkend. Eliott Crestan/SMAC liep een hele sterke 1’43”72 in de halve finales van de 800 meter, maar het was helaas niet voldoende om richting finale te gaan.

Bekijk de resultaten van de Belgen op onze Parijs-pagina.