04/09

Mastersmateries: Lizzy Immesoete: van juniorestalent tot wereldkampioene W50

20220612-000361-johnny-de-ceulaerde-val-brugge-nikon-d4s-d4s3737

Lizzy Immesoete

Lizzy Immesoete beleefde op het WK masters in het Zweedse Göteborg een sprookje. Onverhoopt kroonde ze zich tot wereldkampioene 1500 en vice-wereldkampioene 800m in haar leeftijdscategorie W50. Het is de bekroning van een prachtcarrière waarin ze een typisch mastersparcours aflegde: toptalent bij de jeugd (PR's 800m en 1500m van 2'04"63 en 4'26"00 bij de juniores), een onderbreking bij de seniores en een tweede carrière bij de masters.

Op de slotdag van het WK masters in Göteborg bracht Lizzy Immesoete/ACME tamelijk onverwachts nog een extra gouden plak in het mandje van de 93-koppige Belgische delegatie. Een week na haar succesverhaal is ze nog aan het nagenieten. "Het is allemaal nog een beetje onwezenlijk", vertelt de 54-jarige loopster. "Ik krijg nog altijd veel felicitaties. Het zal tijd vragen om het te laten bezinken. Het was irreëel. Totaal onverwacht ook." 

Het kampioenschap begon voor haar al erg goed met zilver op de 800m. Dat in een knappe chrono van 2'27"42. "Eigenlijk had ik die medaille op de 800m niet verwacht", bekende ze. "Ik had vooral getraind in functie van de 1500m. Bovendien is de 800m toch wel een vrij snel nummer. Als 54-jarige ben ik als één van de oudere loopsters in mijn categorie niet in het voordeel wat snelheid betreft. Gelukkig heb ik mijn basissnelheid goed onderhouden. Dat maakte dat ik nog een eindsprint in de benen had. De laatste 200m gingen heel goed", analyseerde ze haar race. Ondanks haar succes op de 800m startte ze – gezien de sterke tegenstand – niet als topfavoriete op de 1500m. "Vooraf hoopte ik op top vijf. Ik kies voor mezelf meestal een realistisch doel. Van bij de start ging het heel, heel snel. De Italiaanse Mara Cerini en een Australische atlete waren heel snel weg. Ik schrok van de snelheid. Er stond heel veel wind en ik dichtte geleidelijk het gat om niet in de wind te komen. Dan heb ik in een comfortabele tred kunnen meelopen. Bij het ingaan van de laatste ronde ging het tempo nog de hoogte in. Ze probeerden me eraf te lopen. Ik moest me inhouden om niet te vroeg te demarreren, want ik voelde me nog oké. Ik vertelde mezelf om te wachten tot de laatste 100m. Het was pure euforie in de laatste rechte lijn!" Het was voor haar een mooie sportieve revanche nadat ze vorig jaar op het EK masters in Pescara een medaille misliep na een dubieuze diskwalificatie door een onvrijwillige struikelpartij. Ze nam op het WK masters ook nog deel aan de 4x400m waar ze samen met Benediekt Van Damme, Lieve Stroobants en Marijke Decaestecker vierde werd in een BR van 4'33"81. 

Blessure

Haar wereldtitel is oververdiend. De laatste jaren moest de moeder van 2 tieners vaak terugvechten na blessures en ook dit jaar was het een race tegen de tijd om fit te geraken. "Ik had er heel hard voor gewerkt. Eigenlijk al vanaf de maand mei. In het voorjaar had ik een blessure gehad. Het zag er toen even niet goed uit. Maar uiteindelijk is – met veel dank aan de podoloog – het herstel heel vlot verlopen. Vanaf eind april/mei heb ik kunnen trainen richting het WK. Ik heb meer getraind dan normaal. De sleuteltrainingen die ik moest doen, heb ik goed afgewerkt."

EK juniores

Lizzy Immesoete was al Belgische top bij de jeugd. Zoals wel meer atleten stopte ze na de juniores met atletiek om voorrang te geven aan haar studies. Op haar 45 ste maakte ze een succesvolle comeback bij de masters. Hoewel ze veel successen op haar palmares heeft, in zowel deel 1 als deel 2 van haar carrière, krijgt haar wereldtitel toch een speciaal plaatsje. "Als ik mijn loopbaan bekijk zijn er veel speciale momenten. Op het EK juniores werd ik al eens negende. Ik heb in 2018 ook het Belgische record 800m W45 verbeterd tot 2'15"61. Dat record stond toen op naam van Corinne Debaets. Dat vond ik ook heel spectaculair. Maar deze overwinning heef toch iets buitenaards. Dit is eigenlijk het toppunt. Als je jong bent loop je soms ook een beetje voor je omgeving, je entourage. Maar nu deed ik het puur voor mezelf. Dat is toch anders. Het geeft heel veel voldoening. Een hemels gevoel."

"Verstandig gelopen"

De atlete van ACME werkt als lerares in het buitengewoon onderwijs. Ze vormt een onafscheidelijk duo met haar partner/coach Lucien Heyde die overigens twee knappe vierde plaatsen (1500m en 5000m) bemachtigde op het WK. "Ik moet hier uiteraard ook mijn coach en  partner Lucien voor bedanken. We hebben veel gewerkt. Ook op mentaal vlak. Ik heb twee keer heel verstandig gelopen. Veel verstandiger dan in Pescara vorig jaar. Op de 800m was de Australische ook gewoon veel sneller. Ik heb echt het maximale eruit gehaald." 

Na haar wereldtitel is Lizzy Immesoete echter nog niet voldaan. Zaterdag wacht alweer een nieuwe afspraak op het KVV masters in Mechelen waar ze aantreedt op haar favoriete 1500m. "Ik heb er nog altijd heel veel zin in", klinkt het strijdvaardig. "We zijn nog altijd aan het trainen om de conditie op peil te houden. Ik hoop echt dat er nog wat sterke jonge concurrentie aanwezig zal zijn in Mechelen. Misschien kan er dan nog een leuke prestatie inzitten. Wie weet. Ik heb zin om mijn seizoen af te sluiten in schoonheid. Daarna is het tijd voor een paar weekjes rust." Binnenkort wachten haar nieuwe uitdagingen en nationale records in de categorie W55 (in april 2025 wordt ze 55 jaar) en ook het volgende WK masters in het Daegue (Zuid-Korea) in 2026 zit al in haar achterhoofd. 

 

 

estafette

Benediekt Van Damme, Lieve Stroobants, Marijke Decaestecker en Lizzy Immesoete met een vierde plaats in de 4x400m.