17/10

Mastersmateries: David Hellinx (56) vindt zichzelf heruit als marathonloper

20241013-000019-johnny-de-ceulaerde-bk-eindhoven-nikon-z-9-jdc-8777

David Hellinx verbeterde in Eindhoven zijn eigen Belgisch record en kroonde zich tot nationaal kampioen bij de M55.

David Hellinx heeft op de marathon zijn tweede atletiekadem gevonden nadat hij in het eerste deel van zijn carrière bij de masters schitterde op de piste (800m,1500m,3000m). In Eindhoven verbeterde hij in zijn tweede marathon ooit zijn eigen Belgisch record bij de M55 met en volle minuut tot 2u37'22.

Vorig jaar maakte David Hellinx/WIBO een opmerkelijk marathondebuut in Eindhoven. Hij verbeterde toen het BR M55 van 2u38'26 van Eddy Vierendeels/ACP met vier tellen tot 2u38'22. Zondag deed hij nog een minuut beter. "Ik had van in het begin het idee dat ik misschien nog iets van mijn tijd van vorig jaar kon afpingelen", begint de 56-jarige loper zijn verhaal.  "Ik had een realistisch tijdsdoel voor ogen. Daarop heb ik dan mijn trainingstempo's afgestemd. Als je 1 à 2 seconden per kilometer sneller kunt lopen, maakt dat al snel een groot verschil op zo'n lange afstand. In de voorbereiding heb ik geen wedstrijden gedaan. Ik heb systematisch de tempoblokjes aan marathontempo opgedreven in de trainingen." 

Op de wedstrijddag kon hij rekenen op gunstige weersomstandigheden. Al stond er toch vrij veel wind. Gelukkig viel hij niet te snel alleen. "Van in het begin zat ik mee in een goede groep van ongeveer 15 lopers, met onder andere Xavier Rondas. Allemaal mannen die op dezelfde tijd mikten", doet hij het relaas van zijn 42.195km lange tocht. "We zijn 30km bij elkaar gebleven. Maar dan viel de groep volledig uiteen. Toen was het ieder voor zich. Na 30km begint de marathon pas echt. Vanaf dan was echt werken, op de tanden bijten en vechten tegen de vermoeidheid. Op het einde begon ik toch wat stil te vallen. Het had niet veel langer moeten duren.  Maar het is toch nog gelukt. Ik ben heel content. Hier had ik natuurlijk voor getraind en dan is het fijn dat het zo goed is gegaan."

 

Marathon van Antwerpen

Het had niet veel gescheeld of David Hellinx had de marathon van Antwerpen uitgekozen op 20 september. "Aanvankelijk had ik me ingeschreven voor de marathon van Antwerpen, want ik zit momenteel met een verbouwing bij mijn zoon. Maar dan heb ik toch besloten om voor Eindhoven te gaan. Ook al omdat ik graag mijn nationale titel wilde verdedigen. Eindhoven is ook een sneller parcours dan Antwerpen. Dat is toch anders. Daarom heb ik de overstap gemaakt."

De voorbije 20 jaar liep hij een schitterend palmares bijeen op de halve fond. Met talloze Belgische titels op de piste en zelfs een wereldtitel 1500m in 2015 in Lyon bij de M45. Momenteel is hij nog Belgisch recordhouder bij de M45 op 800m met 1'59"25 en op de 1000m met 2'35"19 en op de 1 mijl met 4'27"83 en indoor bezit hij het BR op de 1500m (4'07"70) en op de mijl (4'32"23).  Het is opmerkelijk hoe de voormalige specialist van de halve fond zo snel de marathon onder de knie heeft gekregen. "Dit was nog maar mijn tweede marathon na Eindhoven vorig jaar. Vroeger heb ik altijd op de piste gelopen. Maar door blessures heb ik de overstap gemaakt naar de langere afstanden. Dat is veel minder belastend voor bijvoorbeeld de hamstrings. De marathon is veel minder explosief. Het komt meer aan op uithouding en karakter." 

Blessures

Door die blessureperikelen was hij enkele jaren geleden nog nauwelijks actief. "Ik heb toch een tweetal jaar gesukkeld met allerhande blessures. Dan heb ik uiteindelijk afscheid genomen van de piste en ben ik me gaan toeleggen op de wegwedstrijden. Ik vond het wel plezant en zo ben ik bij de marathon beland." Terwijl veel afstandslopers meestal rond hun 35ste de marathon gaan verkennen, wachtte hij tot z'n 55ste.  "Het klopt dat ik pas laat naar de marathon ben gegaan", beaamt de sympathieke Bomenaar.  "Maar ik ben met alles een beetje laat. Ik ben ook pas op m'n 38 ste met atletiek begonnen. Ik moet wel zeggen dat ik voor mijn atletiekcarrière een paar keer de Dodentocht (red. een wandel/jogevent van 100km in en rond Bornem) heb gejogd en dat vond ik ook al plezant destijds. Dus wie weet zat die lange afstand er toch altijd al in. Ik had de lange afstand misschien vroeger moeten proberen. Maar het voordeel is dan weer dat ik nog lang niet opgebrand ben."

In 2025 staat er wellicht dus een nieuwe marathon op de planning. "Ik had gezien dat er een EK Running in België is volgend jaar in april. Dat is interessant. Maar het is wel vroeg op het jaar en een marathonvoorbereiding in de winter vind ik lastiger. Ik weet nog niet of ik dat ga doen. Ik denk dat ik toch eerder weer richting Eindhoven ga gaan. De overgang van warm weer in de zomer naar iets frisser weer in de herfst vind ik ideaal voor de marathontrainingen."