04/12

Door de muur met Bashir Abdi: "Hou van de trainingen waarbij je helemaal verzuurt"

adbi-bashir-2020-tokio-belga

Bashir Abdi.

In onze reeks 'Door de muur' spreken we met onze beste atleten over training. Wat was hun zwaarste training ooit? Welke training doen ze graag? En welke veel minder graag? Om de twee weken vindt u bij ons het antwoord van een van onze elites. Vandaag Bashir Abdi/RCG, Belgisch recordhouder op de marathon en de uurloop, die samen met Mo Farah onder Gary Lough traint.

Hoe vaak train je?

"Momenteel ongeveer zestien kilometer per dag. Sinds juli heb ik last van mijn enkels en het probleem geraakt niet meteen opgelost, maar ik mag wel lopen. Ik gebruik deze periode vooral om mijn lichaam te laten herstellen van de zware trainingen de afgelopen twee jaar. Daarnaast doe ik heel veel kracht- en stabilisatie, zodat mijn lichaam klaar is om binnenkort weer meer kilometers aan te kunnen. Ik hoop nog in december op stage te vertrekken, maar liefst doe ik dat met een doel. Momenteel staat er nog geen enkele wedstrijd op de planning."

Doe je ook veel alternatieve trainingen als je niet geblesseerd bent?

"Ik doe twee keer per week kracht en minstens drie keer stabilisatie. Als ik in de krachtzaal in de Topsporthal in Gent binnenkom, zie je de mensen denken: 'wat komt dat smal ventje hier doen, als die zijn rug maar niet breekt." Als ik dan stevig benchpress, zijn ze stomverbaasd. Als tweede training van de dag doe ik ook vaak een alternatieve conditietraining: zwemmen, aquajoggen, crosstrainer, fietsen zonder weerstand of Elliptigo. Niet zo leuk als lopen, maar ik doe het toch vaak."

Welke training doe je wél graag?

"Mijn favoriete trainingen zijn diegenen waarbij ik echt verzuur. De meest intense, vind ik de leukste. Een voorbeeldje: 15x1.000 meter waarbij ik begin aan 2'50 en dan bij elke herhaling wat versnel tot 2'35. De rust varieert van 1'30 tot 2'30 op hoogte. Die trainingen doen iets met je lichaam en die pijn spreekt mij wel ergens aan."  

Is dat ook het soort training waarbij je weet: nu ben ik klaar voor die belangrijke wedstrijd?

"Exact. Als ik die overleef met een goed gevoel, weet ik dat klaar ben. Het geeft vertrouwen en zelfs vleugels. Als ik dat kan, moet ik van niemand bang zijn. Ik loop die training veel sneller dan mijn marathontempo, dus als ik dat kan op hoogte, ben ik 'ready to go'."

Hoe ziet de laatste rechte lijn naar een wedstrijd eruit?

 "Tien dagen voor de wedstrijd doe ik nog een superzware training. De dagen voordien loop ik ook nog veel kilometers. Na die laatste 'big workout' trek ik naar zeeniveau en rust ik uit. Dan loop ik nog maar één keer per dag, of eventueel twee hele korte trainingen. Het is altijd een raar gevoel: je eet veel en traint weinig, het lijkt alsof je dik aan het worden bent. Ik vind het wel belangrijk om in die laatste dagen spanning op mijn spieren te houden door af en toe iets kort te doen, wat 200'tjes bijvoorbeeld. Als de rek er helemaal uit is, kun je niet meer snel lopen."

Heb je ook een minst geliefde training?

"Zeker weten. Wij noemen het de Gary-workout. Je begint met een strook van vijf kilometer en die is als volgt ingevuld: 60 seconden voluit, 60 seconden wedstrijdtempo, 50 seconden voluit, 50 seconden wedstrijdtempo, 40 seconden voluit, 40 seconden wedstrijdtempo, enzovoort. Daarna volgt een rust van vier minuten joggen, en daarna begint het opnieuw maar is de tempostrook iets korter: dan gaat het van vijf naar vier kilometer, en op het einde volgt nog eens twee kilometer. Die training dient om met lactaat te leren omgaan, maar ik haat het. De WC mag niet te veraf zijn, want als ik niet moet overgeven moet ik hoe dan ook een toiletbezoek doen omdat mijn maag zo zwaar afziet."

Is dat meteen ook de zwaarste training die je ooit deed?

"Ja, maar ook een lange duurloop op zondag kan heel zwaar zijn als je alle dagen voordien al twee keer hebt getraind. Als je de duurloop al start met een supervermoeid lichaam, moet je mentaal sterk staan om vol te houden. Alles doet pijn dan, en pas na tien kilometer begint het wat los te komen. Als je de dagen voordien te hard getraind hebt in plaats van naar je lichaam te luisteren, keert dat zich tegen je tijdens de lange duurloop."

Waar doe je jouw duurlopen?

"In Ethiopië op een vast rondje van acht kilometer, in Gent maak ik meestal een combinatie van de Watersportbaan en de Bourgoyen. Ik ben iemand die geniet van een duurloop: je ademhaling is relax en je kan zonder problemen praten en lachen."