10/06

Dieter Kersten derde man voor de Olympische marathon

kersten-dieter-2021-bkx-brussel-belga

Dieter Kersten

Bijna twee maanden geleden stak Dieter Kersten als derde Belgische man de limiet voor de Olympische Spelen op de marathon op zak. Na Bashir Abdi en Koen Naert mag nu ook Kersten zich klaarstomen voor wat wellicht 42 bloedhete kilometers worden in Japan. De 25-jarige Kersten wordt wellicht een van de jongste deelnemers aan de start, maar dat deert hem niet. Langer wachten om de overstap te wagen was voor hem geen optie.

Elke beslissing in teken van de marathon

Tijdens de NN Mission Marathon in het Nederlandse Enschede verraste Dieter Kersten/ADD de Belgische atletiekwereld met een geweldig debuut. Met 2u10’22” is hij niet alleen de snelste Belgische debutant ooit, Kersten houdt er ook een ticket richting de Olympische Spelen aan over. De dag nadien ging het wel net iets minder vlot, maar de limiet was binnen.

“De tweede dag na de inspanning is altijd de moeilijkste, maar al bij al viel het nog mee. Vooral de quadriceps moesten het ontgelden, maar ik had erger verwacht. Eind januari, bij de start van de marathonvoorbereiding, was de Olympische limiet niet het doel. Het was een van de eerste vragen die Tim (Moriau, trainer van Kersten, red.) mij vroeg, maar die limiet zat helemaal niet in mijn hoofd. Ik wist dat die afstand mij goed zou liggen en ik wou graag testen hoe ver ik kon geraken. Na de halve marathon in Dresden (1u02’43” op 21 maart 2021, red.) begin je toch aan die limiet te denken. De omstandigheden moeten natuurlijk altijd meezitten en dat was in Enschede het geval. Zowel het weer als de hazen, alles was perfect. En dan komt er zo een tijd uit bus. Je droomt ervan en je hoopt erop, maar als het dan echt gebeurd is dat gevoel onbeschrijfelijk. Je bent maanden met die wedstrijd bezig. Elke dag en elke beslissing die je neemt, staat in teken van die wedstrijd. Het geeft zoveel voldoening. Thomas De Bock leverde ook een geweldige prestatie, dus het was gewoon een geweldige dag.”

Lange weg naar Enschede

Trainingsgenoot Thomas De Bock/OEH liep tijdens dezelfde marathon een nieuw PR met 2u11’54”. Trainer Tim Moriau mocht dan ook terecht tevreden zijn, want de voorbereiding verliep niet helemaal optimaal. Kersten zag eerst de marathon in Bern, waar hij oorspronkelijk zijn debuut zou maken, in het water vallen vanwege de slechte weersomstandigheden en nadien sukkelde hij met een voetblessure.

“Het afgelopen jaar moesten we constant aanpassen en bijsturen door de coronacrisis. Het wegvallen van de marathon in Bern was natuurlijk een tegenslag en mentaal een klapke, want je bent zo gefocust op die datum. Maar dan ga je trainen en toen ik thuiskwam was de knop al omgedraaid. Nadien stak die peesontsteking aan mijn voet de kop op en dat lag iets moeilijker. Ik heb veel alternatieve trainingen afgewerkt zodat ik mijn vorm niet verloor. Maar daardoor heeft de voorbereiding iets te lang geduurd. De frisheid was er op het einde toch een beetje uit. We hebben dan een dag of tien getaperd en dat heeft mij goed gedaan, want alles viel uiteindelijk in zijn plooi.”

Met een Olympische ticket kan Kersten uiteraard tevreden terugblikken op zijn marathondebuut. Hij bleef goed gefocust tijdens de wedstrijd, maar was toch blij toen de eindmeet in zicht kwam.

“De eerste tien kilometer voelden aan als wandelen. Na 20 kilometer voelden mijn bovenbenen al wat zwaar aan en dat was vroeger dan verwacht. Ik heb mij er niet door laten opjagen en mijn eigen wedstrijd gelopen. Ik probeerde zoveel als mogelijk uit de wind te blijven en mijn gellekes en drinkbussen goed te pakken. Het is gelukkig maar een keer fout gelopen. Na 30 kilometer begint het natuurlijk moeilijk te worden. Op dat moment was Amaury Paquet ook nog steeds mee in die groep, dus ik moest goed opletten als ik eerste Belg wou worden. Nadat hij werd gelost, was ik mentaal bevrijd en moest ik alleen zorgen dat ik geen kramp of verrekking opliep. De laatste kilometers waren op reserve, zonder echt te forceren, en duurden wel heel lang. Dus ik was blij als ik de finish zag en na de finish was het echt een vreugde uitbarsting.”

Overstap was de juiste beslissing

De overstap naar de marathon kwam voor de buitenwereld misschien vroeger dan verwacht. Maar de bronzen medaille op de 10.000m op het EK voor juniores in 2015 in Eskilstuna, Zweden wist dat de langere afstand hem moest liggen. Daarom wou Kersten niet langer wachten om de overstap te wagen.

“Op de 10.000m heb ik mooie dingen laten zien, maar de resultaten waren niet helemaal wat het moest zijn. Ik wist dat er meer inzat, maar het kwam er niet uit en dan moet je beslissingen nemen. En ik wou ook geen jaren wachten om over te stappen naar wat wellicht mijn beste afstand is als ik het nu ook al kon. Achteraf gezien was de overstap een goede beslissing. Ik zou mij niet meer kunnen opladen om nog drie jaar op de piste te blijven lopen met de resultaten die ik liep. Nu heb ik het plezier teruggevonden en hopelijk ben ik vertrokken voor een lange periode.”

In Tokio komt Kersten aan de start naast Bashir Abdi/RCG en Koen Naert/RESC. Na het behalen van de Olympische limiet kreeg Kersten trouwens felicitatie van beide afstandslopers.

“Met Bashir heb ik al een paar keer samen getraind in Sankt Moritz, waar we alle twee op stage waren. Hij gaf me toen ook een aantal tips. We komen ook allemaal goed overeen en ik kijk er naar uit, want ik ga nog veel kunnen bijleren van die mannen. Thomas heeft mij natuurlijk ook heel veel geholpen de voorbije maanden, maar Koen en Bashir hebben nog meer ervaring. Ik kijk er echt naar uit om samen met hen de Olympische marathon te lopen.”

Veldlopen blijft mijn eerste liefde 

Ondanks het succes op de marathon blijft het veldlopen nog steeds de eerste grote liefde van Kersten. Dus de komende jaren gaan hem nog geregeld zien opduiken in het veld.

“Ik haal zoveel plezier en voldoening uit het veldlopen, daarom ga ik dat altijd blijven combineren met de marathonvoorbereiding. Je hebt sowieso wedstrijden nodig en daarvoor zijn CrossCup-manches ideaal.”

Dieter Kersten maakt nu deel uit van het Runners’ lab Athletics Team, de trainingsgroep van Tim Moriau. De voormalige trainer van Kersten en natuurlijk zelf geen onbekende op de marathon, Karel Lismont, is Kersten niet uit het oog verloren. Lismont was dan ook fier op de prestaties van zijn voormalige pupil.

“Karel heeft zijn allerlaatste marathon in Enschede gelopen en net daar begin ik mijn marathoncarrière. Hij was heel fier op mijn prestatie. Hij had een goede prestatie verwacht, maar niet zo straf. Na de Spelen gaat de focus naar het EK. Als we een goede voorbereiding kunnen draaien, kan ik daar hopelijk ook een straffe prestatie neerzetten.”

De olympische marathon voor de mannen vindt plaats op 8 augustus in Sapporo Odori park in Japan, een dag na de vrouwen. Om 7u00 plaatselijke tijd weerklinkt het startschot. Alle informatie over de Olympische Spelen vind je hier.