28/06

Voorbeschouwing Allianz BK alle categorieën

ldq-1540

Jef Vermeiren krijgt een buitenkansje om Belgisch kampioen hoog te worden.

Onze nationale en internationale topatleten strijden zaterdag en zondag in de grootste atletiekarena van het land (het Koning Boudewijnstadion) samen met de AMH om de titels op het Allianz BK alle categorieën. Voor wie nog iets wil forceren met het oog op de Spelen is het de wedstrijd van de laatste kans.

De spurt belooft vuurwerk op de razendsnelle piste. Kan man in supervorm Simon Verherstraeten/AVLL zijn beresterke 10"10 bevestigen en zijn club- en trainingsmakker Kobe Vleminckx/AVLL van een zesde (!) titel op rij houden? Bij de vrouwen krijgen we een klassiek duel tussen Rani Rosius/AVT en titelverdedigster Delphine Nkansa/RESC. Veel spurters willen van de 'beste bocht ter wereld' gebruik maken om een snelle 200m-tijd neer te zetten. Bij de mannen topt Amine Kasmi/RESC (20"79) de deelnemerslijst, maar Kobe Vleminckx (20"80) en Jonathan Sacoor/OEH (20"90) hijgen in z'n nek. Specialiste Imke Vervaet/RCG krijgt weerwerk van Rani Rosius. Op de immer interessante 400m zijn Helena Ponette/HCO en Dylan Borlée/OEH op papier de favorieten door de afwezigheid van wereldtoppers Alexander Doom/AVR en Cynthia Bolingo/CABW. Opvallend: de Borlée-tweeling staat ook aangemeld. 

 

Hazen voor toptijd 5000m

In de 800m mannen kunnen Eliott Crestan/SMAC en Tibo De Smet/RCG er een spetterend duel van maken. Al is het onzeker of Crestan effectief zal starten. Pieter Sisk/DCLA is favoriet op de 1500m. Lees hier zijn Road to Paris-interview. Bij de vrouwen zien we met Elise Vanderelst/CABW, Vanessa Scaunet/OEH en Annelies Nijssen/ATLA boeiende namen op de 800m. Marie Bilo/ASVO topt de deelnemerslijst van de 1500m. In de 5000m wil haas Heleen Vermeulen/AVLL Lisa Rooms/AVLO en Jana Van Lent/RESC naar een toptijd loodsen en maakt Robin Hendrix/OEH (eveneens bijgestaan door tempomakers) jacht op een toptijd met het oog op z'n olympische ranking. Op de steeple lijken Eline Dalemans/AVLO en Marco Vanderpoorten/HAMM de te kloppen favorieten. Al mag je het vel van de beer nooit te vroegen verkopen.

 

Clash Obasuyi - Bacari

Nog zo'n topduel om naar uit te kijken is de clash tussen Michael Obasuyi/OEH en Elie Bacari/DCLA op de 110m horden. Bij de vrouwen een gelijkaardige battle tussen 'gevestigde waarde' Anne Zagré/RESC en opkomend toptalent Yanla Ndjip-Nyemeck/RESC. Hanne Claes/DCLA wil in haar afscheidsjaar maar al te graag een extra nationale titel 400m horden aan haar palmares toevoegen. Maar dan moet ze afrekenen met collega-Cheetahs Paulien Couckuyt/VAC en Naomi Van Den Broeck/ROCA. Mimoun Abdoul Wahab/HF moet vooral zorgen dat hij niet over de hordes struikelt. 

 

Timothy Herman en Merel Maes op jacht naar rankingpunten

In het discuswerpen is Babette Vandeput/AVLL, die aardig op dreef is dit seizoen, de te kloppen vrouw. Bij de mannen prijkt er sinds 2011 dezelfde naam op het palmares: Philip Milanov/ACME. Weinig redenen om eraan te twijfelen dat hij zijn reeks zal voortzetten. In het kogel mannen is Andreas De Lathauwer/VS de te kloppen man nadat hij stap voor stap het BR U23 naar 18m93 tilde. Maar best toch ook maar Kwinten Cools/DCLA en Alexander Anthonissen/KAPE in de gaten houden. Bij de vrouwen zal Jolien Boumkwo/VAC wellicht zichzelf opvolgen. In het speer wil Timothy Herman/ACME zijn laatste rankingpunten voor Parijs pakken. De stevige tegenstand van Cedric Sorgeloos/ACW en junior Ides Verhulst/ACW maakt het extra boeiend. Pauline Small/RESC wint zonder ongelukken de titel bij de vrouwen. De hamerspecialisten mogen nog eens in het Koning Boudewijnstadion werpen. De logische favoriete bij de vrouwen is Vanessa Sterckendries/OEH. Of Rémi Malengreaux/RCG voor zevende keer z'n titel kan verlengen is nog maar de vraag. Want met Devlin Neyens/VMOL, Jens Vander Avert/KAPE en Kobe Gieghase/RCG staan er nog drie 60m-werpers klaar om hem van de troon te stoten. 

In het hoog kan Merel Maes/VAC nog een zaakje doen voor de olympische ranking. Thomas Carmoy/CABW ontbreekt waardoor de weg openligt voor Jef Vermeiren/ACHL om Belgisch kampioen te worden. In het ver zijn Yanni Sampson/RFCL, Jeroen Gonissen/FLAC en Yente Vandersteen/AVT de drie titelkandidaten. Ilona Masson/FCHA heeft de beste prestatie (6m21) achter haar naam bij de vrouwen. Ze is ook de favoriete in het hinkstap. David Boda/DCLA voert de ranglijst aan bij de mannen. In het polsstok wil Ben Broeders/DCLA nog eens de puntjes op de i zetten en hoopt Elien Vekemans/DCLA om na veel blessureleed in 2024 het tij definitief te keren. 

25 Belgen op weg naar Parijs

Het Allianz BK alle categorieën is de laatste wedstrijd voor de olympische ranking afsluit. Momenteel hebben 21 landgenoten al zekerheid. We stevenen af op een megadelegatie van ongeveer een 25-tal atleten voor Parijs. In onze recentste podcastaflevering van Track Record gaf topsportcoördinator Rutger Smith extra duiding bij de Belgische topsportsuccessen. Hij blikte terug op het succesvolle EK en keek al vooruit naar de Spelen. Ook het Allianz BK komt even aan bod in de aflevering die hier te bekijken is op ons YouTube-kanaal en op Spotify

Bekijk hier de deelnemerslijst van het Allianz BK alle categorieën.

Bekijk hier het uurschema van het Allianz BK alle categorieën.

Volg hier de livestream op zaterdag

Volg hier de livestresteam op zondag

 

Maxime Carabin en Peter Genyn testen vorm voor Paralympics

Er is ook een heel mooi AMH-blok met zowel zaterdag als zondag heel wat interessante namen die in actie komen. Met het oog op de Paralympics is het uitkijken naar het vormpeil van wheeler Peter Genyn (IPC 51M) die na wat trainingsachterstand paste voor het WK in Japan, maar wel z'n paralympische titel wil verdedigen eind augustus. Hij kiest voor de 100m en de 200m. Drievoudig wereldkampioen (100m, 400m, 1500m) Maxime Carabin (IPC 52M) komt in actie op de 100m en de 400m. Johannes Balbaert (IPC 53M) gaat voor de combinatie 400m-800m. Cécile Goens (IPC 33-V) en Léa Bayekula (IPC 54-V) zijn enkele van de grote namen bij de vrouwen. Goens neemt deel aan de 100m en de 200m, Bayekula aan de 100m en de 400m. Joyce Lefèvre is niet van de partij. Zij kondigde onlangs haar afscheid aan van de topsport. Na een fantastische carrière met tal van internationale successen. 

Bekijk hier de deelnemerslijst van het BK AMH. 

OPGELET: Omdat zaterdag en zondag het festival Couleur Café plaatsvindt is het raadzaam om vooraf goed de transport- en parkingmogelijkheden te checken. Meer info daarover kun je hier terugvinden.