02/07

Topedtie Allianz BK AC en AMH: "Sportief gezien een hoogvlieger"

nldq-2532

De 400m horden met een olympische limiet van Naomi Van Den Broeck (54"80) en sub 55-chrono's van Hanne Claes (54"82) en Paulien Couckuyt (54"94)

Het Allianz BK AC en AMH in het Koning Boudewijnstadion gaat de boeken in als een grand cru-editie. Onze (inter)nationale topatleten verwenden het publiek met mooie wedstrijden en prima prestaties. Vooral de spurt(st)ers lieten zich gelden. "Het niveau is enorm gestegen."

Dat de atletieksport in België momenteel hoge toppen scheert, staat buiten kijf. Het hoge aantal noteringen in de top acht op het recente EK in Rome sprak boekdelen. Hoewel enkele van onze wereldtoppers om begrijpelijke redenen ontbraken, weerspiegelde een hoogstaand Allianz BK AC en AMH de kwaliteit van de huidige generatie ateteten. Covoorzitter van Belgian Athletics Gery Follens genoot met volle teugen van de hoogmis van de nationale atletiek. "Het was een mooi Allianz BK", blikte hij tevreden terug. "Sportief gezien een hoogvlieger. Qua prestaties zagen we één van de beste edities van de afgelopen jaren. We zagen nog een olympische limiet en een limiet voor het WK juniores. Over het niveau kunnen we niet anders dan heel tevreden zijn. Het hoogtepunt vond ik persoonlijk de 400m horden met de magnifiek mooie terugkeer van Naomi Van Den Broeck. Ook de spurt was sterk. Dat is een opvallende trend. En het publiek heeft genoten van de vaak spannende wedstrijden."

 De toeschouwers kregen waar voor hun geld. "Sfeer was er zeker. Er was wel wat ambiance in het stadion. We zagen veel emoties en die werden ook mooi in beeld gebracht op de sociale media en in de flash interviews. De opkomst van het publiek viel mee. Al zit je natuurlijk met een groot stadion waarin dat minder opvalt." Ook voor de vrijwilligers had Gery Follens alle lof. 

Bekijk hier daarover een filmpje van videograaf Yorben Audenaert

 

Geen kampioenschap zonder medewerkers, vrijwilligers, juryleden,...

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming

Gery Follens: "Het is belangrijk voor onze sport dat we kunnen rekenen op talloze vrijwilligers."

Patrick Himschoot: "Niveau spurt enorme gestegen de laatste jaren."

De ervaren spurtcoach Patrick Himschoot (trainer van o.a. Rani Vincke en Michael Obasuyi) geeft wat duiding bij de opmerkelijke spurttijden op de Allianz Belgian Championships. "Of ik verrast was? Nee. Helemaal niet. We zagen bevestigingstijden. Simon Verherstraeten liep zelfs nog iets sneller in Genève met z'n 10"10. Bij de vrouwen zagen we ook tijden die in de lijn lagen van wat er al gelopen was dit jaar. In denk dat het zelfs nog iets sneller had gekund als de weersomstandigheden beter meezaten." Feit is wel dat de tijden in de BK-finales nu stukken sneller zijn dan vroeger. "Het niveau steeg enorm de laatste jaren", beaamt Himschoot.  "Rani Vincke spurtte twee jaar geleden in perfecte omstandigheden op het BK in Gentbrugge naar brons in 11"54. Nu stond je met minder gunstige weersomstandigheden nog net op het podium met 11"44 en viel je ernaast met 11"45. Om het stijgende niveau te verklaren is het belangrijk om het effect van de aflossingsteams te benadrukken. Atleten zijn gemotiveerd om hard te werken om zich in de ploeg te lopen en krikken hun niveau op."

Op de 200m en 400m is de brede bocht ook een factor. "Brussel is sowieso een geweldige piste voor de 200m. Maar je gaat pas records verbeteren als alle omstandigheden meezitten:  de piste, de bocht, de weersomstandigheden en de vorm moeten goed zijn. Het is ook een BK. Dat is een prikkel die maakt dat de atleten een paar procentjes beter zijn", legt hij uit. "Het verhaal van de 400m is gekend. Bij de mannen steeg het niveau dankzij het estafetteproject en de vrouwen zijn gevolgd. Ook het belang van ervaring, kennis en knowhow van trainers is in dat verhaal niet te onderschatten." Op de horden ziet de (horde)spurtcoach een gelijkaardige trend. "Ook op de hordespurt is het niveau in de breedte verbeterd. Bij de vrouwen zelfs nog meer dan bij de mannen waar we nu met Elie en Michael twee wereldtoppers hebben. In de finale van de 100m horden liep iedereen onder de 13"60. Zelfden of nooit gezien. De jeugdige generatie is daar sterk bezig."

Wie nog wat wil nagenieten van het Allianz BK AC en AMH kan hieronder een samenvattiingsvideo van Marc Schrevens bekijken met beelden van dag 1. 

 

 

Beelden dag 1 Allianz BK AC en AMH

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming

Bekijk hier een filmpje van circa 35 minuten op het YouTube-kanaal van Marc Schrevens.