02/10

KVV hamer cadetten, scholieren en masters: Louis Coeckelberghs goud na thriller

20240714-000141-johnny-de-ceulaerde-bk-hamer-brugge-nikon-d5-jdc5650

Louis Coeckelberghs in actie op het BK hamer in Brugge waar hij nog vrede moest nemen met zilver.

De hamerspecialisten konden recent nog eens hun favoriete werptuig bovenhalen op het KVV hamer voor cadetten, scholieren en masters in Machelen. Scholieren Louis Coeckelberghs en Sam Ruts grepen op het BK nog naast het goud, maar stonden op het KVV wel op het hoogste podiumtrapje.

Bij de scholieren jongens kregen we een hoogstaande wedstrijd. Louis Coeckelberghs/DCLA beslechtte een spannende strijd met Belgisch kampioen Levi Willems/VMOL in zijn voordeel dankzij een mooie worp van 61m61. De runner-up moest met 60m79 nauwelijks onderdoen. Op het BK waren de rollen nog omgekeerd, maar deze keer won de Leuvenaar. "Ik vond het heel spannend", vertelde Louis Coeckelberghs. "Levi deed er iedere poging een beetje bij. Het blijft toch een sterke concurrent. Bij mijn derde poging had ik een hele goeie worp van 61m61. Toen voelde ik dat het binnen was. Het was nog geen PR. Dat is nog een half metertje verder." Louis'  zus Marie Coeckelberghs/DCLA maakte het familiefeestje compleet. Zij won de titel bij de cadetten met 46m97. In de voorlaatste beurt ging ze nog voorbij Elke Gieghase/KAAG die met 46m70 zilver pakte.  "Mijn zus Marie heeft ook heel goed gepresteerd bij de cadetten op het KVV. Zij werd dit jaar Belgisch, Vlaams en provinciaal kampioene", weet Louis. De andere jeugdtitels gingen naar cadet Wolf Beckers/RAM met 43m28 en naar scholiere Sam Ruts/VMOL die dankzij een sterke 59m43 (vierde scholierenprestatie AT) verrassend favoriete Manon Beernaert/HAC (zilver met 54m88) versloeg. Ook de masters betwistten in Machelen hun KVV. Alle uitslagen zijn uit te pluizen op Atletiek.nu. 

Louis Coeckelberghs prijkt met zijn PR van 62m16 op de 16 de plaats op de nationale ranking aller tijden bij de scholieren. De werpers krijgen in oktober nog enkele wedstrijdkansen. Hij hoopt daarom om nog ietsje beter te doen. "Ik zou nog heel graag het clubrecord van DCLA pakken. Dat staat op 62m79. Nog een beetje verder dan mijn record dus. Ik heb nog twee à drie kansen om dat te doen. Ik geloof dat het er wel inzit, want het gaat goed op training. Maar het was al een heel geslaagde zomer. Het hoogtepunt van mijn seizoen vond ik dat ik de 60 meter heb gehaald. Dat was voor mij een groot doel en ik heel blij dat het gelukt is. Over mijn seizoen ben ik heel tevreden."

Hamer is zowel qua faciliteiten als qua coaches geen evidente atletiekdiscipline om te beoefenen. Maar de 17-jarige atleet kan terecht bij enkele bekwame trainers. "Ik train bij het hamerteam van Peter Gieghase en ik train ook in Heerlen bij de Nederlandse trainer Michel Leinders. In Leuven kan ik terecht bij Tim De Coster. Ik combineer het hamer met discus en soms een beetje kogel. Hoe ik in het hamerslingeren terechtkwam? Ik was eens per ongeluk op een verkeerde dag gaan trainen en zo ben ik toevallig bij Tim De Coster beland. Die zag dat ik de hamers vrij ver weggooide en zo is het begonnen…."

Op onze Opleidingsdag op 12 oktober komt Walter De Wyngaert een initiatie hamerslingeren geven. Meer info op onze pagina van de Opleidingsdag