14/10

Devlin Neyens hamert stokoud belofterecord hamer van de tabellen

20240714-000191-johnny-de-ceulaerde-bk-hamer-brugge-nikon-d5-jdc6322

Devlin Neyens deed met z'n worp van 66m56 exact 1m66 beter dan het oude BR.

Devlin Neyens heeft zaterdag op een werpmeeting in Eeklo het Belgisch belofterecord hamer aan diggelen gesmeten. Zijn 7.26kg zware tuig landde 66m56 ver. Een stuk beter dan de 64m90 van Alex Malachenko in 1989.

Laat op het seizoen had Devlin Neyens/VMOL nog een monsterworp in petto. Bij z'n derde beurt slingerde hij zijn hamer naar 66m56. Ook zijn vierde poging (65m16) landde ver dan het vorige BR van Malachenko van 64m90. Toen Malachenko die prestatie leverde stond de Berlijnse Muur er nog. Een stokoud record dus. Devlin Neyens overtrof de verwachtingen. "Het doel was absoluut nog niet om dit seizoen al het BR te pakken", vertelde de 20-jarige hamerspecialist. "Mijn clubgenoot Orry Willems zat er ook al kort op. Ik verwachtte het eerder van hem. Dat het dit jaar zou gebeuren had ik niet gedacht in mijn eerste jaar bij de beloften. Hoewel er in oktober nog wedstrijden zijn, verwachtte ik het niet meer omdat de piekperiode voorbij is. De kampioenschappen liggen toch alweer even achter de rug. Maar er waren de laatste weken een paar trainingen die erg goed gingen. Dat gaf vertrouwen en dan begon ik er wel een beetje aan te denken. Maar om er dan meteen bijna 2 meter bij te doen.  Nee, dat had ik niet gedacht." Zijn 2 jaar oudere clubgenoot Orry Willems/VMOL kwam overigens in de V.S. (waar hij traint en studeert) ook al tot een mooie 64m73 dit seizoen. 

De jonge werper mag stilaan van internationale kampioenschappen beginnen dromen. Een EK U23 kan bijvoorbeeld een mooi doel zijn. "Nu ik die 66m56 gegooid heb, zit ik voorbij de internationale limiet. Maar het is nog afwachten wat de Belgische limieten zullen zijn. Het EK U23 vindt om de twee jaar plaats. Ik zal daardoor enkel kunnen meedoen als tweedejaars (red. In februari 2025 wordt hij 21 jaar dus in 2027 is hij geen belofte meer). Het zal dus volgend jaar moeten gebeuren dan. We zien wel." 

De student uit Laakdal kon zich vrij snel aanpassen na een trainerswissel dit seizoen. "In het begin van het seizoen trainde ik nog bij Rudi Wils en Jacques Mortier. Maar zij zijn door omstandigheden gestopt. Daardoor zat ik even zonder trainers, maar iedere atleet weet dat zo'n situatie niet ideaal is. Dan ben ik beginnen te trainen bij Peter Gieghase en ik train ook bij Michel Leinders in Nederland. De laatste tijd ben ik vrij snel progressie beginnen te boeken."

Het lijkt er sterk op dat de getalenteerde werper nog wat progressiemarge heeft. Het BR alle categorieën van Marnix Verhegghe (gevestigd in 1989) bedraagt momenteel 71m76. "Het BR klinkt natuurlijk nog ver weg. Het is nog meer dan vijf meter. Het lijkt me zeker mogelijk in de toekomst. Daarnaast begin ik toch al een beetje te denken aan de 70m-grens. Dat is toch niet meer heel ver."

De kalender laat toe dat de werpers nog een paar keer kunnen uitpakken in oktober, en daar wil de man in vorm dankbaar gebruik van maken. "Nu wil ik graag nog zoveel mogelijk wedstrijden doen omdat de vorm echt wel goed zit", stelt Devlin Neyens. "Volgende zaterdag doe ik nog de meeting van Sint-Niklaas. Afsluiten doen we op de Douwe Smit Trofee in Roermond in Nederland. Dat is altijd een toffe wedstrijd en daaraan nemen we deel met heel onze groep als afsluiter van het seizoen."

Bekijk hier de uitslagen van de werpmeeting in Eeklo.