31/03
De Road to EK Running van Sander Vercauteren

Sander Vercauteren op het BK 10km op de weg in Lokeren in augustus 2023.
Foto: Johnny De Ceulaerde
Dag Sander, kun je jezelf kort voorstellen?
"Ik ben Sander Vercauteren, 26 jaar. Mijn specialiteit is de tien kilometer, al combineer ik dat nog steeds met veldlopen en de piste. Toch zie ik mezelf vooral als een wegatleet. Ik heb chemie gestudeerd en ben twee jaar werkzaam geweest als onderzoeker in Brussel. Momenteel volg ik een lerarenopleiding en ben ik dus weer een beetje student."
Hoe bereid je je voor op het EK Running?
"Ik bereid me er niet speciaal op voor, in de zin dat ik mijn normale trainingsschema aanhoud, zoals bij andere wedstrijden. Dat betekent: veel trainen, veel kilometers lopen en de juiste en voldoende intervaltrainingen inplannen. Daarnaast is het belangrijk om gezond te blijven, zodat ik week na week kan blijven trainen. Verder probeer ik enkele heuveltrainingen toe te voegen, omdat ik gehoord heb – ik heb het parcours zelf nog niet gezien – dat het vrij glooiend is. In de regio waar ik train, ben ik niet gewend om bergop en bergaf te lopen, dus ik ga op zoek naar een heuvel om die specifieke prikkel in mijn benen te krijgen."
Kun je uitleggen hoe je trainingen eruitzien?
"Mijn weekschema ziet er als volgt uit:
- Maandag: een herstel- of rustige duurloop, eventueel gecombineerd met wat krachttraining als dat mogelijk is.
- Dinsdag: intervaltraining, meestal middellange intervallen tussen de drie en zeven minuten.
- Woensdag: opnieuw een extensieve of rustige duurloop.
- Donderdag: kortere intervallen van 200m, 300m of 400m op de piste. Tien dagen voor een 10 km-wedstrijd probeer ik 1000’tjes te lopen op wedstrijdtempo. Of dat dit keer lukt, hangt af van mijn herstel na een wedstrijd dit weekend. Misschien worden het kortere intervallen, zoals 600m of 800m op wedstrijdtempo.
- Vrijdag: een rustige duurloop, eventueel dubbel.
- Zaterdag: langere intervallen of blokken tussen de 2000m en 5000m, en in de namiddag een halfuurtje loslopen.
- Zondag: twee duurloopjes of een langere duurloop, afhankelijk van de situatie."
Doe je aan aanvullende training, zoals kracht of core stability?
"Sinds het najaar probeer ik minstens één keer per week krachttraining te doen. Dat is de eerste training die wegvalt als ik te weinig tijd heb, dus het lukt niet altijd. Ik weet dat daar nog veel progressiemarge ligt, maar ik probeer toch wekelijks een eenvoudige vorm van krachttraining in te bouwen."
Train je in groep of alleen?
"Meestal loop ik alleen. Ik moet me flexibel opstellen vanwege mijn studie en werk. Zeker toen ik voltijds werkte, was er maar één collega die soms onder de middag meetrainde, maar hij liep niet altijd in het juiste tempo. In Gent spreek ik soms af met een paar mensen, maar de zwaardere trainingen doe ik meestal alleen. Ik train niet in een grote groep; hooguit loopt er iemand mee, maar vaak ben ik alleen."
Vind je trainen in groep een voor- of nadeel?
"Dat heeft voor- en nadelen. Bij rustige duurlopen is het goed om mijn eigen tempo te kunnen aanvoelen en aan te passen aan mijn conditie van de dag. Bij zware trainingen is trainen in groep nuttig, omdat je op de piste kopbeurten kunt afwisselen en elkaar kunt helpen in de slipstream. Dat maakt je sterker."
Maar bij duurlopen is het ook gezellig om samen te lopen, toch?
"Dat klopt, maar alleen lopen werkt voor mij soms ook als een vorm van meditatie. Al is het wel fijn om af en toe een gesprekspartner te hebben. Dat hoeft alleen niet elke dag."
Wat zijn je ambities voor het EK Running?
"Dat is moeilijk in te schatten. Het is mijn eerste internationale selectie, maar ik heb al veel in het buitenland gelopen, dus ik zal niet met te veel stress aan de start staan. Het deelnemersveld zal waarschijnlijk het sterkste zijn waarin ik ooit heb gelopen. Ik ben vooral benieuwd waar ik mezelf ga terugvinden tussen de andere lopers. Zonder een deelnemerslijst te zien, kan ik er nog geen plaats op plakken. Het niveau in Europa is de laatste tijd enorm gestegen, met veel lopers onder de 28 minuten. De echte toppers, zoals Kimeli, lopen richting de 27 minuten. Zelfs als zij tactisch lopen, zetten ze ons nog steeds gemakkelijk op 20 à 30 seconden."
Denk je dat er tactisch gelopen zal worden?
"Ik verwacht geen snelle tijden, want het parcours is te glooiend. Op vlakke, bochtarme omlopen wordt er gewoon hard gelopen, maar nu zullen ze gecontroleerder lopen. Zeker als ze weten dat er tussen kilometer drie en vier een heuvel in zit. Als je jezelf daar opblaast, kan het wel eens snel na 7 à 8 km 'over and out' zijn."
Dus parcourskennis wordt bepalend voor de wedstrijdindeling?
"Zeker. Ik heb het parcours zelf nog niet gezien, maar ik ga het zeker verkennen. Ik denk dat ik me de eerste vier kilometer moet inhouden en pas na de heuvel voluit mag gaan. Normaal vlieg ik er het liefst van bij het begin in, maar op het EK zal ik me moeten inhouden."
Ga je het parcours vooraf verkennen?
"Vrijdag (red. 28 maart) gaan we met de Belgian Gazelles een deel van het parcours verkennen. Ik probeer dan ook het hele parcours te zien, of ik ga op een andere dag nog eens naar Leuven. Google Street View helpt, maar fysiek verkennen en de omgeving visueel in je geheugen opslaan is toch beter."
Wat zijn je verdere doelen voor deze zomer?
"Ik wil me focussen op de 5000 meter om mijn snelheid verder te ontwikkelen. Op basis van mijn 10 km-tijd op de weg weet ik dat daar nog progressie mogelijk is. Toch ben ik me ervan bewust dat ik meer een stratenloper ben en niet vaak op de piste train. Als het niet lukt op de 5000m, is dat jammer, maar ik lig er niet wakker van. Mijn hoofdfocus blijft de 10 km op de weg, en daar wil ik me op blijven verbeteren. Ik weet dat het er normaal gezien wel uit zal komen."
Bekijk hier de website van het EK Running.
Bekijk hier onze kampioenschapspagina.