20/10

AVLO en RocknRun maken favorietenrol waar in CrossCup Relays

20241020-000071-johnny-de-ceulaerde-crosscup-berlare-nikon-d5-jdc9114

Lisa Rooms won met haar AVLO-teamgenoten Fien De Decker en Eline Dalemans de Relays bij de vrouwen.

Met de EnergyVision CrossCup Relays in Berlare werd het nationaal veldloopseizoen deze namiddag op gang geschoten. Ook al ontbraken een aantal topatleten, toch werd deze wedstrijd, net als de vorige edities, pure propaganda voor het veldlopen. Bij de vrouwen ging de overwinning naar AV Lokeren met Fien De Decker, Lisa Rooms en Eline Dalemans en bij de mannen demonstreerde het team RocknRun met Ziad Audah, Antoine Sénard en Ruben Querinjean.

We zijn opnieuw vertrokken voor enkele maanden modderplezier. In het provinciaal domein Nieuwdonk weerklonk vandaag het eerste startschot van het veldloopseizoen. Alhoewel de echter modder nog wat achterwege bleef en de lastige zandstrook niet meer kon opgenomen worden in het vernieuwde parcours, kregen we een mooi voorsmaakje van wat het veldloopseizoen de komende maanden te bieden zal hebben. De wedstrijd bij de seniores vrouwen was een van de interessantste van de namiddag. AC Meetjesland, met startloopster Nel Van Opstal, nam onmiddellijk de leiding en dat zorgde ervoor dat de favorieten, AV Lokeren en WACO, al meteen op achtervolgen waren aangewezen. Tijdens de 3000m rukte Lisa Rooms/AVLO op van de veertiende naar de vierde plaats. Zo zorgde ze ervoor dat haar team nog steeds uitzicht had op de overwinning. Intussen was Charlotte Penneman/ACW, die samen met Laura Schadron/ZWAT en Julie Voet/AVR, een gelegenheidsteam onder de naam The Mud Girlss vormde, opgerukt naar de leiding. Ze lanceerde Julie Voet als eerste en die kreeg al snel Eline Daelemans/AVLO in haar spoor. In de achtergrond was Chloë Herbiet/WACO ondertussen aan een indrukwekkende remonte bezig. Na twee van de drie rondes was ze opgerukt naar de derde plaats en zo kreeg ze stilaan het kopduo in het vizier. Dat was voor Eline Daelemans het signaal om een aanval in te zetten en van Julie Voet weg te lopen. Chloë Herbiet ging in de laatste honderden meters nog voorbij de West-Vlaamse, maar voor de overwinning kwam ze te laat. Eline Daelemans had een veilige voorsprong bij elkaar gelopen en mocht het zegegebaar maken. Herbiet mocht samen met Fleur Carmans en Juliette Secretin als tweede op het podium. The Mud Girlss waren een mooie derde.

RockNRun ongenaakbaar

De spanning bij de mannen was al snel zoek, want van bij de start bleek het team RockNRun veel te sterk voor de tegenstand. Startloper Ziad Audah/CABW was de snelste op de 1500m en Antoine Sénard/SER bouwde de voorsprong tijdens zijn 3000m alsmaar verder uit. En dan moest slotloper en klasbak Ruben Querinjean/WACO nog komen. Hij consolideerde die voorsprong en genoot zichtbaar van zijn seizoensdebuut. De overwinning kwam nooit meer in gevaar en net als vorig jaar schreef RockNRun dus de Relays op zijn naam. Daarachter was de strijd om de tweede plaats wél razend spannend. Daring Club Leuven, met Guillaume Grimard, en Racing Gent, met Robbe Camphens, als slotlopers lagen lange tijd in pole position, maar ook AV Lyra-Lierse met de onvermijdelijke Nicolaï Saké, mengde zich nog in de debatten. Uiteindelijk toonde Saké zich de sterkste van het drietal en liep als tweede binnen. Aangezien RockNRun een gelegenheidsteam is, waren het Lander Vermeulen, Ward Leunckens en Nicolaï Saké die de leiderstrui van de CrossCup mochten aantrekken.

EA sterk bij de jeugd

In de jeugdcategorieën viel voornamelijk de suprematie van de jongens van Eendracht Aalst op. Zowel bij de cadetten jongens (Louis Meul, Mats De Meeter en Xiam Stevens), als bij de scholieren jongens (Jordan Rooms, Mathias Meert en Kilani Njema) ging de overwinning naar de atleten uit de trainingsgroep van Kim Barbé. Bij de cadetten meisjes was de overwinning voor FLAC met Betine Kesteloot, Saar Vanhauwaert en Fien Van Hollebeke, terwijl bij de scholieren meisjes Racing Brussel met Alicia Byl, Malia Jacquemin en Clémentine Byl als eerste door de finish gingen. Bij de juniores haalde KAA Gent met Leon Coetsier, Rens De Waele en Sem Serrano het bij de jongens en was Daring Club Leuven met Hannah Op ’T Eynde, Marie-Laure Noë en Noor Jacques de sterkste bij de meisjes.

Masters

Bij de masters mochten de mannen van ROBA (met Michaël Vermeylen, Lukas Bosmans en Timothy Convents) en het vrouwenteam rond Katrijn Van Hulle/AVMO, Cindy Catteeuw/AVR en Hanna Vandenbussche/AVR als eerste op het podium.