Hoe kijken wij naar competitie?

Competitie is leren

Wij vinden het leuk dat jouw kind aan competitie doet, een wedstrijd is het moment om je record te breken en nog extra met je vrienden te amuseren. Kinderen zijn van nature competitiebeesten. Als eerste aan bod willen komen, eerst in de rij willen staan, juichen bij het winnen van een spel,...

Competities zijn leermomenten: Boven jezelf uitstijgen, leren winnen én verliezen, leren omgaan met druk en sportiviteit zijn allemaal zaken die jouw kind tijdens een wedstrijd zal leren. Wij vinden het dan ook belangrijk om de wedstrijden goed te kaderen. In de jeugd is het immers niet belangrijk of je wint of verliest, maar wel dat je deelneemt en probeert je best te doen. Wij willen dan ook dat elk kind gaat voor een nieuw persoonlijk record ... en tussendoor ook plezier maakt met de vrienden!

Is winnen belangrijk?

Nee. Goede prestaties bij de jeugd zijn niet altijd een teken van talent, prestaties zijn een momentopname en zeggen niet veel over de lange termijn. Een atleet die goed presteert bij de jeugd moet je altijd bekijken in functie van zijn/haar ontwikkeling, relatieve leeftijd en training.

Verschillen in ontwikkeling

Elk kind ontwikkelt op een ander tempo, dit zorgt voor tijdelijke verschillen in lichaamslengte, kracht, snelheid en uithouding. Als je naar de deelnemers aan een startlijn kijkt zie je duidelijk de verschillen in lichaamsbouw van kinderen in de groei, maar dit zegt eigenlijk niets over hoe groot, snel of sterk jouw kind uiteindelijk zal worden. Studies tonen aan dat kinderen biologisch gezien tot 2 jaar jonger of ouder kunnen zijn dan hun leeftijd volgens de kalender, de 'oudere' kinderen zullen dan ook beter presteren.

De 'late ontwikkelaars' moeten natuurlijk nog hun groeispurt krijgen en zullen de 'vroege ontwikkelaars' bijbenen, zowel naar lichaamsbouw als prestaties. Verschillen in ontwikkeling blijven doorwerken totdat iedereen zijn/haar groeispurt heeft gehad (meisjes 14j en jongens 16j), pas na deze leeftijd wordt het dus zinvol om prestaties met elkaar te vergelijken.

Relatieve leeftijdseffect

Een andere factor bij jeugdprestaties is het zuivere leeftijdsvoordeel binnen een categorie (het relatieve leeftijdseffect) van atleten uit de eerste maanden van het geboortejaar ten opzichte van de atleten uit het jaareinde. Deze atleten hebben bijna een jaar meer de tijd gehad om te groeien, bewegen en leren. Zij zullen dan ook beter presteren en meer succeservaring beleven. In de onderstaande grafiek zien we dat er in de top-20 maar liefst 4 keer meer atleten in januari-maart geboren werden dan oktober-december.

Is jouw kind geboren in december en nog geen veelwinnaar? Geen nood, tijd brengt raad!

Verschillen in training

Er zijn jeugdatleten die al vroeg de stap zetten naar meer intensieve en specifieke trainingen om beter te kunnen presteren, hierbij slaan ze meestal één of meerdere stappen over in hun trainingsopbouw (zie ook het long term athlete develoment model). Deze atleten zullen misschien sneller prestaties (of blessures) hebben, maar de prestatiewinst die kan behaald worden door een stap hoger te zetten in de trainingsopbouw hebben zij dan al opgebruikt en de progressiemarge daarna wordt alsmaar kleiner. Jouw kind heeft deze bonus nog tegoed, met een stapsgewijze trainingsopbouw zullen je prestaties misschien minder snel, maar wel veel langer blijven verbeteren. En niets is leuker dan steeds opnieuw je record te verbreken!

Het doel: beter dan je beste!

Jouw kind is uniek, net als alle andere kinderen. Zoals uit het bovenstaande blijkt is het weinig zinvol om een vergelijking met andere kinderen te maken tot na de groeispurt (ca. 14j bij meisjes en 16j bij jongens). Richt jouw aandacht (en die van je kind) op je best doen, en op dat vlak is er niets beter dan je persoonlijk record te verbreken! Sneller, hoger en sterker!

Nieuwe competitieformule voor Kangoeroes en Benjamins

In 2021 werd gestart met een nieuwe wedstrijdvorm voor onze jongste leden. Hiermee komen we tegemoet aan de nood om wedstrijden kindvriendelijker te maken, meer volgens de ontwikkeling van het kind en minder de kopie van de volwassen variant. In deze wedstrijdvorm kunnen we ook voor Kangoeroes een aanbod voorzien, wat voordien nog niet mogelijk was.
Ben je benieuwd wat de kinderen op wedstrijden aangeboden krijgen? Bekijk zeker de pagina Nieuwe wedstrijdvorm Kangoeroes-Benjamins

Pupillen en Miniemen?

De wedstrijden voor Pupillen en Miniemen worden momenteel ook onder de loep genomen. We willen in de toekomst wedstrijden aanbieden die beter aansluiten bij de ontwikkelingen van het kind. Maar ook de duurtijd van wedstrijden en het aanbod van de verschillende disciplines zal grondig ge-evalueerd worden zodat we tot een evenwichtig aanbod kunnen komen waar zowel atleten-ouders-trainer als organisatoren zich in kunnen vinden.

logosportvlaanderen-partnersport-vlaanderen-sponsorlogoworld-athletics-lockup-grad-charcoal-cmyk-member-federation-1logo-eaa