Wedstrijdvorm kangoeroes & benjamins
Sinds het zomerseizoen 2021 zien jeugdwedstrijden er enigszins anders uit. Voor het eerst kunnen ook Kangoeroes deelnemen aan pistewedstrijden. Samen met deze vernieuwing werd ook de competitie voor Benjamins onder de loep genomen en zijn we tot een nieuw concept gekomen voor deze twee leeftijdscategorieën.
Hoe zien de wedstrijden voor Kangoeroes en Benjamins eruit?
Algemeen
Elke Kangoeroe en Benjamin krijgt een startnummer met de voornaam op. Kinderen kunnen hierdoor persoonlijk aangesproken worden door juryleden en medewerkers, maar ook door trainers van andere atleetjes. Zo verhogen we de betrokkenheid van de kinderen. Dankzij de voornaam kunnen de kinderen ook door alle toeschouwers langs de kant worden aangemoedigd, dit motiveert de kinderen in hun kunnen.
In de eerste 2 jaren ontving elke atleet een persoonlijk paspoort waarin stickers met wedstrijduitslagen konden worden verzameld. Vanaf aanvang seizoen 2023-2024 (begin november) zal elk kind zijn paspoort in digitale vorm kunnen raadplegen via de Spike-app! Elke ouder waarvan het email adres in de ledendatabase zit ontvangt een uitnodiging op de app te installeren. In de app krijg je alle resultaten van wedstrijden in mooie grafiekjes te zien, kan je medailles verzamelen en krijg je geregeld leuke filmpjes van onze mascotte Spike te zien. Spike neemt de atleet bij de hand om op regelmatige basis deel te nemen aan de winter en zomerwedstrijden. Vragen hierover kunnen aan Spike gesteld worden via spike@atletiek.be
Outdoor pistewedstrijden
We hebben de volledige vernieuwing met alle aanpassingen uitgeschreven in het handboek wedstrijden kangoeroes & benjamins (het handboek hier is een NIEUWE versie 2024) Heb je nog een oude versie liggen, gebruik deze beter niet meer om misverstanden te vermijden!
Er werd ook een wedstrijdgids uitgewerkt over de twee wedstrijdsets en de disciplines. Deze wedstrijdgids kan je zien als een Short Guide van het nieuwe wedstrijdconcept en is niet alleen bedoeld voor de trainers, clubbestuurders en/of juryleden, maar we hopen ook dat atleten en vooral hun ouders in deze wedstrijdgids kunnen lezen en begrijpen waar we naartoe willen.
Voor elke discipline hebben we een demonstratievideo gemaakt. Aan de hand van deze korte video's ontdek je hoe alles in zijn werk gaat en hoe de juiste opstelling van elke discipline eruit ziet. Daarnaast focussen we in de video’s op zowel de goede als verkeerde uitvoering per discipline. Je vind alle video's hier terug. Opgelet: sinds het opmaken van de filmpjes zijn reeds enkele wijzigingen doorgevoerd. De enige juiste informatie kan je raadplegen in het handboek.
Veldlopen
Ook tijdens het veldlopen veranderde één en ander. Kangoeroes lopen hun veldloop met voorlopers, ze mogen 1/3 de van de wedstrijd vrij lopen. De te lopen afstand is minimaal 500m en maximaal 800m. Benjamins lopen tussen 700m en 1000m, zonder voorlopers. Voor beide leeftijdsgroepen worden steeds achterlopers voorzien. Zij zorgen ervoor dat de tragere lopertjes blijven volhouden en lopen tot het einde mee!
De atleten laten bij aankomst hun QR code op de startnummer scannen, zo hebben we een officiële registratie van alle deelnemers en kunnen we de resultaten toevoegen aan de Spike app. Elk kind krijgt een aandenken bij aankomst maar er zijn geen podia voor de eerste 3 aangekomen atleten.
Indoor pistewedstrijden
De indoorwedstrijden worden volgens hetzelfde principe georganiseerd als outdoorwedstrijden. Er is enkel een verschil in aanbod van de disciplines. Volgende disciplines kunnen op het programma staan tijdens een indoorwedstrijd.
Kangoeroes: 30m sprint - ver of hoog - stoten - 10x30m aflossing*
Benjamins: 40m sprint of 40m hindernisloop - ver of hoog - stoten - 10x40m aflossing*
* de organisator mag vrij kiezen welke disciplines ze aanbieden, het blijft wel verplicht om de 3 individuele disciplines + aflossing aan te bieden.
Voor de praktische organisatie en richtlijnen verwijzen we naar het (outdoor) handboek.
Soorten jeugdmeetings
Verenigingen kunnen vanaf nu drie soorten jeugdmeetings organiseren:
- Jeugdmeeting KAN-BEN
- Jeugdmeeting KAN-BEN-PUP-MIN
- Jeugdmeeting/jeugdmeerkamp PUP-MIN
De organisatie van een jeugdmeeting/jeugdmeerkamp PUP-MIN wijzigt niet, maar kan uiteraard in functie van de jeugdmeeting KAN-BEN wel herbekeken worden door de organisator.
FAQ nieuwe wedstrijdvorm - Veelgestelde vragen
Een antwoord op veelgestelde vragen kan je terugvinden in het overzicht FAQ nieuwe wedstrijdvorm - Veelgestelde vragen. Daarin worden organisatorische vragen, vragen over disciplines en vragen over het materiaal beantwoord. Heb je na het lezen van het handboek en de veelgestelde vragen toch nog vragen? Neem dan contact op met Liesl, liesl@atletiek.be of 02/474 72 21 (telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9u00 en 16u00).
Voorbeelden programma's-uurroosters met jury
Verenigingen die een jeugdmeeting met KAN tem MIN organiseren wensen we te ondersteunen door 4 verschillende scenario's (zie verschillende tabbladen) aan te bieden in programma, uurrooster en het aantal nodige juryleden. Op deze manier willen we aantonen dat de organisatie van een jeugdmeeting met alle leeftijden haalbaar kan zijn op één namiddag.
We hebben bij de uitwerking van deze scenario's rekening gehouden met verschillende soorten piste indelingen die bestaan.
Dit zijn uiteraard enkel voorbeelden en is er geen enkele verplichting om één van deze scenario's over te nemen voor de eigen organisatie. Elke vereniging kan en mag zijn eigen programma en uurrooster op basis van de eigen mogelijkheden aanpassen.
Wil je graag je planning laten nakijken op haalbaarheid dan mag je dit altijd doorsturen naar Liesl, liesl@atletiek.be