19/09

Wilfried Meert in Track Record

wilfried-tekengebied-1-01

Wilfried Meert is de geknipte gast voor een uitgebreide babbel over de Allianz Memorial Van Damme en de nationale en internationale atletiek.

De 48ste Memorial Van Damme was er eentje voor de geschiedenisboeken: voor het eerst gespreid over 2 dagen als Diamond League-finale, het afscheid van de Borlée-tweeling en een resem straffe exploten van Belgen en internationale toppers. Voldoende stof voor een terugblik met voormalig meetingdirecteur Wilfried Meert die anekdotes opdist over de voorbije 48 jaar en kleurrijk vertelt over de bijzondere ontstaansgeschiedenis van zijn levenswerk.

Wilfried Meert is een icoon in de atletiek. Hij is één van de stichters van de Memorial Van Damme en hij opereerde tot 2016 als meetingdirecteur tot hij het stokje doorgaf aan Cédric Van Branteghem die na enkele jaren werd opgevolgd door huidig meetingdirectrice Kim Gevaert. Achter de schermen is hij nog altijd één van de vele drijvende krachten. Als geen ander kan hij de organisatorische en logistieke krachttoer van het waanzinnige weekend met 101 olympische en paralympische kampioenen inschatten. 

70.000 mensen genoten het voorbije weekend met volle teugen van het atletiekweekend. "We hebben 2 dagen in ongekend koud weer goede uitslagen gezien. Weinig afknappers. Het publiek heeft 2 avonden fantastische atletiek gezien", blikte Wilfried Meert terug in Track Record. "Het was by far de koudste editie ooit. De body shock voor de atleten, die meetings in warm weer gewend zijn, was groot als je ziet dat de temperatuur zakte tot 11 graden Celsius. Voor het polsstokspringen is dat zéér moeilijk. In zulke omstandigheden kon Mondo Duplantis de moed en wil opbrengen om voor een stadionrecord te gaan. Petje af. 6m11 in die omstandigheden. Enkel Mondo kan dat."

In de rijke geschiedenis van de topmeeting vallen er heel wat straffe exploten en anekdotes te vertellen. In de aflevering praat Meert onder andere over de eerste emotionele editie, een brief naar de koning, over een dubbel wereldrecord 5000m en 10.000m en over Carl Lewis die er één van de strafste verspringprestaties ooit leverde. 

Als insider in de internationale atletiekwereld gelooft Wilfried Meert in de kansen van een EK atletiek in Brussel in 2030. "Ik ben optimist van nature. Er blijven nog 3 kandidaten over: Helsinki, Zürich en Brussel. We werken goed achter de schermen. In 2030 vieren we 200 jaar België, is het 100 jaar geleden dat het Heizel-stadion werd gebouwd en zal het 80 jaar geleden zijn dat België voor de eerste en enige keer het EK heeft georganiseerd", gooit hij enkele sterke argumenten op tafel. 

Tot slot ziet hij de toekomst van de Belgische atletiek heel positief in. "Hoe klein onze vijver ook is, er zal altijd nieuw talent opstaan", stelt Meert. "Kijk naar Alexander Doom. Wat voor seizoen heeft hij gehad?! Daniël Segers die opstaat op de 400m…. Er zijn altijd mensen die weer aan de kar gaan trekken." 

 

Bekijk/beluister de volledige aflevering op ons YouTube-kanaal of op Spotify