13/09

Vooruitblik atletiekweekend: Memorial Van Damme en BK estafette

belgaimage-55120466

Kevin en Jonathan Borlée

De Allianz Memorial Van Damme vrijdag en zaterdag is als Diamond League finale veruit de sterkst bezette atletiekmeeting van 2024. De voltallige wereldtop tekent present, en ook onze Belgische toppers zijn op het appel. De Borlée-tweeling krijgt op zaterdag in een goed gevuld Koning Boudewijnstadion een schitterend afscheidsfeestje met een allerlaatste 4x400m-ereronde.

Aan atletieksterren geen gebrek zaterdag en zondag op de Allianz Memorial Van Damme. Jakob Ingebrigtsen, Mondo Duplantis, Femke Bol, Sydney Mc Laughlin-Levrone  en Yaroslava Mahuchikh zijn slechts enkele van de vele vedetten. 101 olympische en paralympische medaillewinnaars zijn vrijdag en zaterdag te bewonderen in Brussel! Dat is wellicht nooit vertoond. Opmerkelijk veel Belgen hebben (dik verdiend) een plekje versierd. Jonathan Sacoor/OEH (400m), Eliott Crestan/SMAC (800m), Jochem Vermeulen/AVLL (1500m), Isaac Kimeli/OEH (5000m), Michael Obasuyi/OEH (110m horden), Thomas Carmoy/CABW (hoog), Ben Broeders/DCLA (polsstok), Philip Milanov/ACME (discus) en Timothy Herman/ACME (speer) zijn de mannen om in de gaten te houden in het Diamond League-programma. De Belgische vrouwen op de hoofdtabel zijn Rani Rosius/AVT (100m), Elise Vanderelst/CABW (1500m), Paulien Couckuyt/VAC (400m horden) en Elien Vekemans/DCLA (polsstok). Onze kersverse paralympische medaillewinnaars kunnen uiteraard niet ontbreken. Rolstoelatleten, tweevoudig paralympisch kampioenen Léa Bayekula en Maxime Carabin en tweevoudig medaillewinnaar (zilver en brons) Peter Genyn zijn op de afspraak. 

Op de Invitational-nummers krijgen veel landgenoten op de supersnelle piste een buitenkansje om zich uit te leven op de spurt. Kobe Vleminckx/AVLL, Simon Verherstraten/AVLL, Ibrahim Camara/DACM en Antoine Snyders/WACO kunnen knallen op de 100m, Dylan Borlée/OEH, Kevin Borlée/OEH, Daniel Segers/RESC, Florent Mabille/RESC en Hanne Claes/DCLA treden aan op de 400m en Delphine Nkansa/RESC en Rani Rosius op de 200m. 

Zaterdag krijgt de 36-jarige Borlée-tweeling een gepast afscheid met een speciale 4x400m in het kader van het BK estafette. De voorbije 16 jaar (van Peking tot Parijs) hebben ze een fantastisch hoofdstuk geschreven in de vaderlandse atletiekgeschiedenis. 

Traditiegetrouw mogen de beste scholieren van het land het publiek opwarmen in de Youth Memorial. De volledige selectie kunt u hier bekijken. Voor de 64 jongeren, die hun selectie dik verdiend hebben, wordt het een onvergetelijke ervaring. 

Bekijk hier de website van de Allianz Memorial Van Damme.

Het publiek laat het niet afweten. 37.000 toeschouwers op vrijdag en 33.000 toeschouwers op zaterdag zullen voor de nodige sfeer zorgen. In totaal dus een recordaantal van 70.000 toeschouwers voor de 48 ste Memorial Van Damme. Ook dat is een record. 

Niet alleen de Memorial, maar ook het BK estafette wordt gespreid over 2 dagen. Zaterdag is er de 4x400m  die volledig in het teken staat van het afscheid van de Borlée-tweeling en coach Jacques Borlée. Ook de vrouwen mogen hun 4x400m lopen voor 33.000 toeschouwers in het Koning Boudewijnstadion. Op zondag worden in Oordegem de overige estafetteonderdelen afgewerkt. 

Bekijk hier alle info op onze kampioenschapspagina en op Atletiek.nu

De overige atletiekmeetings zijn ook terug te vinden op de kalender op Atletiek.nu.