13/04

Stage Belek: het dagboek van Renée Eykens

eykens-renee-2019-etc-sandes-belga-1

Renée Eykens.

Het merendeel van de Vlaamse eliteatleten bevindt zich momenteel in het Turkse Belek voor een collectieve trainingsstage. Onze topatleten beginnen er aan hun laatste rechte lijn richting olympische zomer. Regelmatig zal op deze plaats een van de atleten zijn of haar schema uit de doeken doen. Vandaag 800 meterspecialiste Renée Eykens/AA. Ze is inmiddels weer thuis, maar deelt nog even haar schema van vorige week met ons.

Het stageplan

"Alles verliep een klein beetje anders omdat ik nog niet zo lang geleden die operatie achter de rug heb (een ingreep na een appendicitis, nvdr.). Daar moesten we rekening mee houden. Kracht en coretraining moet ik bijvoorbeeld heel voorzichtig opbouwen. Maar verder was het in Belek vooral de bedoeling om twee weken alleen maar aan atletiek te denken, zo goed mogelijk op te bouwen en al wat kwalitatieve prikkels te geven die nodig zijn om in mei hard te lopen. Op twee weken stage kan ik verder geraken dan in twee weken thuis. Nu volgt er een herstelweek."

Maandag 5 april

"In de voormiddag deed ik lichaamscontrole. Dat is een soort corestability, maar eerder het voorbereidende werk omdat mijn buik nog niet honderd procent klaar is. Ik voel gelukkig niks meer, maar bij die operatie zijn ze door mijn buikvlies gegaan, dus moet ik voorzichtig blijven zonder stappen over te slaan. Het is beginnen bij het begin en de allersimpelste oefeningen. In de namiddag deed ik 3x5 minuten extensieve duur, voor mij is dat 4'15 à 4'20/km, met een minuutje wandelen als rust. Daarna volgde nog 5x1000m treshold, dus ongeveer 3'45/km, met 90 seconden rust. Het tempo voelde goed, maar door een verkoudheid had ik last van mijn diafragma, dus aangenaam was het niet."

Dinsdag 6 april

"Eerst twintig minuten crosstrainer en daarna nog een krachttraining. Ook hier was het vooral in gang zetten na de operatie. Met zware gewichten train ik momenteel nog niet. Hopelijk kan dat binnen een week of twee. De achterste keten is voor mij de belangrijkste, want als ik die te weinig activeer, heb ik de neiging om dominant op mijn quadriceps te lopen terwijl de bil inactief blijft. In de namiddag heb ik nog 40 minuten losgelopen en wat versnellingen gedaan."

Woensdag 7 april

"Voor de middag heb ik losgefietst en daarna opnieuw lichaamscontrole gedaan. Daarnaast deed ik ook wat activatie: vooral oefeningen voor de kuit om mijn achillespees te ontlasten. In de namiddag volgde er een pistetraining: 4x500m, waarbij de laatste 200m sneller moest. De eerste 300m ging in 50 à 51, de laatste 200 in 30 à 31. Dat was zéér pittig. De rust hebben we opgetrokken naar vier, acht en vier minuten omwille van die verkoudheid. De redenering was om de kwaliteit te behouden, zonder te forceren."

Donderdag 8 april

"In de voormiddag opnieuw twintig minuten crosstrainer en krachttraining, na de middag was ik vrij."

Vrijdag 9 april

"Door een reactie aan mijn patellapees hebben we de trainingen van vrijdag en zaterdag omgewisseld. Zo werd het vrijdag uiteindelijk loswerken en activatie van de kuiten in de voormiddag en een koppeltraining op de crosstrainer en de loopband in de namiddag. Het idee van die koppeltraining was om mijn patellapees te ontlasten en toch hetzelfde effect te sorteren als bij een duurloop. Ik deed vier keer tien minuten crosstrainer en tien minuten loopband, dus in totaal 80 minuten."

Zaterdag 10 april

"De pistetraining van zaterdag moest het eindpunt en het hoogtepunt van de stage worden, maar het was onzeker of het zou lukken met die verkoudheid en mijn knie. Met de hulp van dokter en kiné is die kniepijn goed onder controle geraakt en met een tape heb ik de training uiteindelijk kunnen afwerken. Ik wilde het proberen zonder mezelf over mijn grenzen te pushen en dat is goed gelukt. De training was 1000-800-600-400 meter met twaalf minuten rust tussen. Telkens stevig doorlopen. Ik voelde de opeenstapeling van trainingen van de dagen ervoor, maar het ging toch best goed."

Zondag 11 april

"Zondag heb ik de hele dag terug naar huis gereisd. Door dan nog te willen trainen, zou ik meer verkeerd dan juist kunnen doen. Ik was geradbraakt. Maandag heb ik hernomen met was loslopen."