16/10

Robin Hendrix klaar voor het veldloopseizoen

anav-0143

Robin Hendrix op het EK veldlopen in Brussel waar hij brons behaalde.

Het succesvolle zomerseizoen met het EK in Rome en de schitterende Olympische Spelen in Parijs, liggen nog vers in het geheugen. Toch mogen we ons alweer opmaken voor het winterseizoen en de CrossCup. Bij heel wat veldlopers kriebelt het al terug en om opnieuw helemaal in de sfeer te komen, gingen we ook al eens luisteren bij onze bronzen medaille van het EK veldlopen in Brussel: Robin Hendrix.

Het veldloopseizoen staat opnieuw voor de deur. Hoe hard kijk je ernaar uit?

“De veldlopen in België, met name de CrossCup en het BK in Hulshout, zijn toch altijd mooie wedstrijden om aan deel te nemen. Voor mij persoonlijk is het toch nog altijd leuker om in België en voor eigen volk te lopen dan in het buitenland. Net als vorig jaar valt het zwaartepunt van het veldoopseizoen behoorlijk vroeg en daarom ben ik ook op tijd met de voorbereiding begonnen. Begin september ben ik al met vakantie gegaan en daarna ben ik stilletjesaan begonnen met de trainingen. De eerste individuele manche in Roeselare, zal misschien nog iets te vroeg vallen, maar het zal alvast een goeie test zijn. Tegen het BK zal mijn vormpeil normaal wel een piek bereiken.”

Op de seizoensopener, de CrossCup Relays in Berlare, zullen we je niet aan het werk zien?

“Neen, deze keer nemen we met Olympic Essenbeek Halle niet deel aan de Relays. Eigenlijk is het wel een beetje jammer. Met onze club hebben we immers toch ook een mooie traditie opgebouwd met zelfs een aantal overwinningen. In ons team zitten we momenteel met heel wat atleten die voor uiteenlopende doelen aan het trainen zijn. Er zitten er een aantal op de marathon, anderen hebben het tussenseizoen iets langer aangehouden en Isaac, bijvoorbeeld, is momenteel op stage in Kenia. Het is niet gemakkelijk om alle programma’s samen te leggen en zo een competitief team samen te stellen voor een wedstrijd als de Relays. In de toekomst zal dat er ook niet gemakkelijker op worden.”

In hoeverre is het veldlopen nog een hoofddoel voor jou?

“Ik heb het veldlopen eigenlijk altijd een beetje beschouwd als een alternatief doel naast en in functie van de piste. Meestal liep ik crossen tot aan het EK veldlopen en daarna richtte ik me op de indoorpiste. Dit jaar zal ik het iets anders aanpakken. Het indoorseizoen laat ik aan me voorbijgaan en ik zal in principe aan alle wedstrijden van de CrossCup deelnemen.” 

Na je schitterende bronzen medaille op het EK veldlopen in Brussel is je status natuurlijk ook wat gewijzigd. Ben je je daarvan bewust?

“Ja, er zal natuurlijk meer naar mij gekeken worden en als ik ergens aan de start sta, zal er veel van mij verwacht worden. Da’s ergens normaal. Toch is de situatie dit jaar iets anders. Het EK in Brussel was echt iets wat al jaren met stip stond aangeduid in mijn agenda. Dat beschouwde ik echt als een van de hoofddoelen in mijn carrière. Ik heb me er dan ook echt heel specifiek op voorbereid. Op dat moment had ik ook een absolute topvorm te pakken. Misschien zelfs mijn beste vorm ooit. Dit jaar is het EK veldlopen wel een doel, maar niet het hoofddoel van mijn seizoen. Ik wil vooral heel erg goed zijn op de European Running Championships in Leuven in april. Dat wil echter niet zeggen dat ik niet in goeie vorm aan de start wil staan in Antalya op het EK veldlopen.”

Het wordt waarschijnlijk een heel andere wedstrijd dan in Brussel. De zware, modderige omstandigheden zul je in Antalya allicht niet aantreffen.

“Ik hoorde dat het een snel parcours is, maar dan nog mag je het niet onderschatten. Het kan best zijn dat het parcours heel veel hoogtemeters telt en dat het op die manier ook een loodzware editie wordt. Momenteel heb ik geen idee. Als ik op het BK bij de eerste vier finish, dan ga ik er zeker vol voor om ook dit jaar opnieuw een mooie prestatie neer te zetten. Met welke plaats dat dan overeenkomt, is moeilijk te zeggen. Veel hangt ook af van wie er allemaal zal deelnemen.”

Na die succesvolle winter, deed je het ook op de piste heel goed, maar je miste wel nipt de kwalificatie voor de Olympische Spelen. Ik kan me inbeelden dat dit toch een klap was voor je.

“Dat was inderdaad heel erg pijnlijk. Ik had er zeker op gehoopt om me te kwalificeren op de 5000m, maar het is anders uitgedraaid. Ik heb geen gemakkelijke zomer gehad. Het was een beetje een samenloop van omstandigheden. Al te vaak onderschat ik nog het mentale aspect van atletiek op topniveau. Het is allemaal heel erg competitief en het niveau is wereldwijd enorm gestegen. Het is niet vanzelfsprekend om je voor de Spelen of voor een kampioenschap te kwalificeren. Ik heb het er heel erg moeilijk mee gehad. Nu kan ik het allemaal al wel wat plaatsen als ik zwart op wit zie staan wie er allemaal heeft deelgenomen en hoe snel er gelopen is op de 5000m. Het is heel jammer dat ik de Spelen gemist heb, maar ik kan nu alleen maar uitkijken naar de Spelen in Los Angeles. Hopelijk kan ik me dan wel plaatsen.”

Het lijkt me dan wel zo dat we je in LA dan eerder op de weg dan op de piste zullen zien lopen. Zit er een overstap naar de marathon aan te komen?

“Ik denk dat voor mij het verhaal op de 5000m zo goed als afgelopen is. Er is volgens mij niet echt veel progressie meer mogelijk op die afstand en, eerlijk gezegd, haal ik er ook niet zo heel veel voldoening meer uit. Ik keek er deze zomer ook niet echt naar uit om nog een wedstrijd op die afstand te lopen. Zo groeide ook bij mij het besef dat het misschien beter was om me wat meer te gaan richten op de langere afstanden: een 10000m op de piste of de halve marathon. Het komend jaar ga ik bekijken wat er mogelijk is en of ik het leuk vind, want da’s natuurlijk nog steeds het allerbelangrijkste.”

Afgelopen weekend kon je er op het BK marathon, met je haaswerk voor Thomas de Bock, alvast al even van proeven. 

“Het is eigenlijk heel erg goed meegevallen en ik vond het ook leuk. Het voelde ook heel goed en gemakkelijk aan. Initieel wou ik tot 30km lopen, maar uiteindelijk heb ik beslist om het op 25km te houden. Ik wil namelijk nog met de nodige frisheid aan de start staan in Roeselare. De komende maanden zal ik wat meer op de weg lopen. Ergens een 10km, nog wat haaswerk op de marathon en misschien ook de stap naar de halve marathon. Dat zal allemaal in functie staan van het EK in Leuven, want dat is dit seizoen een van die wedstrijden die met stip staat aangeduid in mijn agenda. Daarna zien we wel welke weg mijn carrière uitgaat.”

 

 

img-5374

Robin Hendrix (tweede van links) vierde ook teamgoud met de Belgische ploeg op het EK cross. Foto: Luc Dequick.