07/08

OS Parijs: Isaac Kimeli en John Heymans naar finale 5.000 meter

belgaimage-97978435-1

John Heymans.

Het was van Willy Polleunis in 1976 geleden dat België nog eens een olympische finalist had in de 5.000 meter, maar nu hebben we er in één klap twee. John Heymans en Isaac Kimeli zorgden in Parijs voor een geweldige stunt door zich allebei te plaatsen voor de finale van zaterdag.

In de eerste reeks van de 5.000 meter was John Heymans/RESC aan zet. In de eerste, trage wedstrijdhelft liep hij bijzonder slim en economisch -  behalve misschien toen hij even naar zijn familie zwaaide. Moet kunnen. In de tweede wedstrijdhelft schoof hij attent naar voren op en zijn eindschot was zeer sterk. Met een derde plaats in 14’08”33 werd hij de eerste landgenoot die zich voor een 5.000 meterfinale wist te plaatsen in 48 jaar. De volgende die daarin slaagde liet geen 48 jaar, maar slechts een kwartiertje op zich wachten. Ook Isaac Kimeli/OEH liep een bijzonder slimme en sterke wedstrijd en bleek helemaal gerecupereerd van een zware en warme 10.000 meter. Net als John was hij derde in 13’52”18. Voor het eerst sinds 1952 (!) twee landgenoten in de 5.000 meterfinale.

“Magnifiek, en ik ben niet eens moe!”, zei een zielsgelukkige John na afloop. “Dit is echt gek. Twee jaar geleden kende niemand mij, maar ik droomde wel al van de Spelen. Toen ik mij kwalificeerde werd de finale mijn doel, maar de mensen zeiden dat het niet realistisch was.”

Ook Isaac was uiteraard een tevreden man. “Ik zag John derde worden in zijn reeks en zei: ‘kom, we gaan de Belgen vandaag eens op de kaart zetten.’ Ik was aan het sprinten en dacht: als John derde kan worden, moet ik dat ook doen”, vertelt hij. “Twee Belgen in de finale is geweldig.”

Eliott Crestan/SMAC maakte net zozeer indruk door zijn reeks van de 800 meter autoritair te winnen in 1’45”51. Pieter Sisk/DCLA en Tibo De Smet/RCG kwamen als zesde en zevende in hun reeks in 1’46”60 en 1’46”03 niet in de buurt van de vereiste top drie, maar ze hebben morgen nog de herkansingen. Thomas Carmoy/CABW sloeg zijn enkel om in de kwalificaties van het hoogspringen en moest vrede nemen met een negentiende plaats en 2m20. In de herkansingen van de 1.500 meter maakte Elise Vanderelst/CABW geen aanspraak op de halve finales met een zevende plaats in 4’08”86.

In de halve finales van de 110 meter horden mikte Michael Obasuyi/OEH vol op een finaleplaats. Helaas viel hij gisterenavond ziek en voelde hij zich vandaag allesbehalve in zijn nopjes. Een veertiende plaats in 13"36 was in die omstandigheden nog een knappe prestatie.

Volg de Belgische atleten op onze Parijs-pagina