26/07

Officiële berichten - 26/7/2024

logo val

Nu denken aan het nieuwe seizoen…

In de zomerperiode staat het clubleven op een wat lager pitje… tijd om te evalueren, aan te passen en het nieuwe seizoen voor te bereiden.
De Vlaamse Sportfederatie geeft via deze link enkele tips om aan de slag te gaan.

 

 

EERSTE SELECTIE VOOR YOUTH MEMORIAL BEKEND

De eerste selectie voor de Youth Memorial in het voorprogramma van de Allianz Memorial Van Damme (13-14 september) is bekend. (Bekijk hier

44 Individuele scholieren en 12 scholierenteams 4x100m kunnen al op beide oren slapen. Over een dikke maand worden de resterende plekjes ingevuld.

 

 

Diversiteitscharter federatie en diversiteitslabel voor clubs

Niemand twijfelt er aan dat atletiek, en meer specifiek het lopen, de meest laagdrempelige sport is die er bestaat. Als federatie zijn we daar ook van overtuigd en daarom willen we ons optimaal open stellen voor alle mogelijke doelgroepen.

In het kader van de doelgroepenwerking werd met verschillende actoren uit de federatie een diversiteitscharter opgemaakt. Daarin streven we naar gelijke kansen voor elk individu en dit in verschillende domeinen.

We rekenen er op dat onze verenigingen de waarden van dit charter ondersteunen en mee uitdragen door het charter ook op de website van de club te plaatsen.

Om enerzijds de clubs te waarderen die hierop inzetten en om anderzijds verenigingen te helpen om hun doelgroepenwerking te optimaliseren zal vanaf 2025 een diversiteitslabel voorzien worden. Dit label zal gegeven worden op basis van een eenvoudige scan, gekoppeld aan het afwerken van actiepunten die de club zelf bepaalt. 

Meer info betreffende dit project zal toegelicht worden ter gelegenheid van de Opleidingsdag van 12/10 te Gent

 

 

Transgenderbeleid

Atletiek Vlaanderen wil ook transpersonen de kans geven om deel te nemen aan atletiekactiviteiten. Om deze personen én de betrokken club optimaal te begeleiden wordt gevraagd dat deze personen zich ahv. een aanmeldingsformulier zouden bekend maken bij de vertrouwenspersonen van de federatie (Paula Vanhoovels, 0477/24 90 38 - paula@atletiek.be / Liesl Van Barel, 02/474 72 21 - liesl@atletiek.be ). Samen met de betrokkene én in overleg met de club zal de vertrouwenspersoon de stappen bespreken die nodig zijn om zonder problemen te kunnen deelnemen aan clubactiviteiten.

In het transgenderbeleid bepaalt de federatie de mogelijkheid voor transpersonen om deel te nemen aan wedstrijden. Gelet op de bepalingen van World Athletics was het een moeilijk oefening om enerzijds de vrouwencompetitie te bewaken en anderzijds wedstrijdmogelijkheden te creëren voor transpersonen. Op basis van ervaringen zal de federatie dit reglement evalueren en bijsturen. 

Tijdens de Opleidingsdag van 12/10 te Gent bekijken we samen hoe we transpersonen in de club op een goede manier kunnen integreren. 

 

 

G-evaluatie en bijsturing

Ongeveer de helft van onze verenigingen zet in op G-atletiek en we zien het aantal aangesloten G-atleten nog jaarlijks groeien.
Hoewel de federatie al veel ervaring heeft in dit domein blijven we de werking evalueren en bijsturen. Wie wil deelnemen aan een G-overleg noteert alvast 12/10 in de agenda!

Heb je items die je tijdens het overleg wil bespreken? Aarzel niet om ze door te sturen naar Paula Vanhoovels, paula@atletiek.be .