19/07

Officiële berichten - 19/7/2024

logo val

HERINNERING: EENZIJDIG AFSCHRIJVEN VAN LEDEN

Op 3 juni kreeg iedere vereniging een Excellijst toegestuurd met namen van leden die in aanmerking komen voor een eenzijdige afschrijving (leden die geen vergunning ontvingen in het huidige en het vorige sportjaar).

De vereniging kan hieruit zelf een selectie maken (meer uitleg staat in de begeleidende mail van 3 juni). De definitieve afschrijvingslijst dient via het Excelbestand opnieuw aan Atletiek Vlaanderen bezorgd te worden, uiterlijk 31 augustus 2024, aan An.

Lijsten die ná deze datum worden ingediend komen niet meer in aanmerking voor het huidige sportjaar. Van zodra de afschrijving doorgevoerd is kan de atleet onmiddellijk aansluiten bij een andere club.

 

VACATURE COÖRDINATOR PROMOTIE EK RUNNING

 Het EK Running op zaterdag 12 en zondag 13 april 2025 in Leuven en Brussel is een grootschalig en uitdagend evenement dat letterlijk en figuurlijk heel veel mensen in beweging zal zetten. Atletiek Vlaanderen en Sportwerk zoeken daarom een coördinator voor het promotionele luik rond dit event.

Meer info

 

OPROEP: Trainers gezocht die willen helpen bij het ontwikkelen van een sportmodel binnen Atletiek Vlaanderen! 

Binnen Atletiek Vlaanderen willen we de komende 3 jaren (tot eind 2026) werk maken van het ontwikkelen van een sportmodel. Hierbij willen we technische, mentale, psychosociale* en fysieke ontwikkelingslijnen opstellen voor alle disciplines gaande van jeugdatletiek, naar talentontwikkeling, naar competitie en uiteindelijk topsport. Het levenslang sporten zal eveneens een belangrijke positie innemen binnen dit sportmodel. 

 

Om dit sportmodel vorm te geven zijn we op zoek naar verschillende type trainers (competitief, recreatief, jeugdtrainers, …) die zich op zeer regelmatige basis enkele avonden kunnen vrijmaken om binnen een specifieke werkgroep (springnummers, werpnummers, sprint, afstandslopen en meerkamp) hiermee aan de slag te gaan. 

Elke kandidatuur wordt overwogen om een zo’n uitgebreid mogelijk scala aan trainers in de werkgroepen te kunnen samenstellen. Aarzel dus zeker niet, indien interesse, om je kandidatuur in te vullen via dit formulier!

 

*Psychosociaal = Hoe iemand denkt en zich voelt (psychisch) en hoe iemand omgaat met anderen (sociaal).

 

 

Opvragen uittreksel strafregister: maak er werk van!

Sedert 01/02/2023 moet iedereen die met kinderen of jongeren wil werken, een uittreksel uit het strafregister (model 596.2) voorleggen aan de sportorganisatie waarmee hij of zij een overeenkomst afsluit.  

Als sportorganisatie krijg je op die manier een zicht op eerdere veroordelingen voor onder andere zedenfeiten. Je kunt daardoor een beter oordeel vellen of iemand geschikt is om met minderjarigen te werken.

Met het opvragen van het uittreksel geef je daarenboven als club een duidelijk signaal dat je de aanpak van grensoverschrijdend gedrag ernstig neemt. 

De Vlaamse Sportfederatie ontwikkelde samen met Sportieq (vroeger ICES) een duidelijk stappenplan en een digitale wegwijzer.

Meer info

Wacht niet tot het te laat is, als bestuur heb je ook betreffende het veilig sporten een belangrijke verantwoordelijkheid.

 

 

Creëren van een veilig en motiverend sportklimaat in jouw club

In het kader van een project in ethiek is de universiteit van Gent, samen met enkele partners, op zoek naar clubs om een nieuw clubondersteuningstraject uit te testen. 

Dit traject is volledig gericht op het (verder) creëren van een veilig en motiverend sportklimaat in de club. 

Concreet wordt een traject doorlopen met de club dat afgestemd is op de specifieke noden rond ethische thema’s (bv. anti-pest klimaat creëren, motivationeel coachen, …).

Het is zowel gericht naar  bestuursleden als naar sporters, ouders en coaches. Door vraaggestuurd en op maat van de club te werken kan de tijdbesteding onderling besproken worden. 

Is uw club hierin geïnteresseerd? Laat het dan weten voor 15/08 via Felien Laureys, felien.laureys@ugent.be.

 

 

Start2Run en Start2Trail in het najaar: maak er nu werk  van!

September is de maand van de goede sportieve voornemens. Veel jongeren sluiten dan ook aan bij een club maar waarom zouden we ons ook niet richten naar hun ouders, nieuwe leden, sympathisanten, … 
Met een Start2Run-sessie hebben we alleszins een mooi aanbod om een gezonde activiteit aan te bieden en hen ook méér bij het clubgebeuren te betrekken.

Alle info voor organisatoren én de handleiding voor de aanvraag ervan kan je hier terugvinden op de website van Atletiek Vlaanderen.

Nieuw vanaf dit najaar is de mogelijkheid om ook een Start2Trail sessie te voorzien. Voor dergelijke sessies is een basisconditie van de deelnemers wel een vereiste want in de aanpak ga je op zoek naar meer uitdagende terreinen met wat hoogtemeters. Best dus beginnen met Start2Run om nadien eventueel een Start2Trail te voorzien naar 5km of 10km. We zullen in het najaar een aantal voorbeeldsessies en online infosessies voor loopbegeleiders aanreiken. Het principe van aanvraag en administratieve verwerking is hetzelfde als voor Start2Run.

Heeft uw club een trailwerking? Dan vernemen we dat graag (paula@atletiek.be) zodat we de expertise in dat domein samen verder kunnen uitbouwen!