16/01

Mieke Van Thuyne in Track Record

tr24-1012-mieke-seminck.still001

Mieke Van Thuyne

Mieke Van Thuyne gaf op de Opleidingsdag in Gent een bijzonder boeiende sessie over het begeleiden van atleten met een fysieke of visuele beperking. Na afloop maakte ze tijd voor een gesprek met Track Record over haar carrière in de (G-)sport, haar werk als coach bij G-sport Vlaanderen, de Paralympics met haar atleet Peter Genyn, het belang van samenwerking en inclusie in de sport, en nog veel meer.

Het Track Record van duizendpoot Mieke Van Thuyne is indrukwekkend. Naast toptrainer bij G-sport Vlaanderen is ze ook al 25 jaar lang persoonlijk assistent van Dietmar. In 1999 pionierde ze als persoonlijk assistent in het kader van het PAB (Persoonlijk Assistentiebudget), toen nog een proefproject van de Vlaamse Overheid. In haar jonge jaren behoorde ze tot de nationale top in het discuswerpen (PR van 51m87) en kogelstoten (PR van 14m28). Na atletiek volgde triatlon, waarbij ze vijf jaar achtereen deelnam aan een Ironman. Maar vooral speelde ze een voortrekkersrol in de G-sport. In 2022 ontving ze op het Gala van de Allianz Gouden Spike de G-Spike voor haar werk ter promotie van de G-sport. Bij het grote publiek is ze het bekendst als coach van meervoudig paralympisch kampioen Peter Genyn.

"Peter is sinds 2016 op elk kampioenschap met medailles naar huis gekomen. Alleen dat al is indrukwekkend," vertelt Mieke Van Thuyne, die met volle teugen genoot van de succesvolle Paralympics in Parijs. "In de atletiek zijn er veel mooie medailles behaald," stipte ze aan. "Peter was fantastisch. Het waren voor mij als coach en voor Peter als atleet de mooiste Paralympics die we samen hebben meegemaakt. Omdat hij een moeilijk voorbereidingstraject heeft gehad… en eigenlijk super gepresteerd heeft: het maximale eruit gehaald. Dan mag je heel tevreden zijn over de prestatie. Maar vooral ook dankzij het publiek. We hebben een vrij unieke voorbereiding gekend en zijn heel creatief geweest. Peter is ook gedurende de hele voorbereiding positief gebleven. Dat maakte het wel bijzonder."

Toch durft ze ook kritisch te zijn. "Het blijft zo dat we met Kiara en Peter slechts twee Vlaamse atleten aan de start hadden. Eigenlijk vind ik dat te weinig. Dat neem ik mee in de evaluatie. De talentwerking en talentdetectie moeten echt wel beter."

"De bereidheid voor G-sport is er in de atletiekclubs"

De G-sport heeft de afgelopen jaren een mooie evolutie doorgemaakt. Ook in de atletiekclubs ziet Mieke Van Thuyne positieve tendensen. "Ik ken geen clubs meer die pertinent zeggen: 'Nee, we beginnen er niet aan' als een atleet met een handicap zich meldt. De bereidheid is er, de openheid is er. Er zijn heel veel atletiekclubs die al een hele mooie werking hebben voor atleten met een verstandelijke handicap. Er zijn ook een aantal die zich richten op mensen met een fysieke of visuele handicap. Maar op het vlak van visuele handicaps hebben we nog een inhaalbeweging te maken."

"Meer samenwerken"

In de podcast houdt Mieke Van Thuyne een pleidooi voor samenwerking tussen coaches. "Ik ga de komende jaren meer inzetten op samenwerken met de coaches binnen Atletiek Vlaanderen. Ik ben zelf geschoold in het sprinten en heb nu een jong wheeltalent dat marathons wil rijden op internationaal niveau. Dan heb ik de keuze om me bij te scholen of samen te werken. Je kunt geen specialist zijn in alle disciplines in de atletiek. Samenwerken is wat we moeten doen."

Een mooi voorbeeld van samenwerking zijn de inclusieve nationale kampioenschappen. "Het is zeker een grote meerwaarde dat we dit inclusief kunnen doen. Het platform dat we daar krijgen om de G-atleten in de kijker te zetten, is uniek. Onze buurlanden zijn jaloers op het feit dat in België de para-atleten deelnemen, inclusief op het kampioenschap voor valide atleten."

Verder verduidelijkt ze op een heldere manier enkele classificaties, praat ze over interessante projecten zoals Wheels and Blades, en nog veel meer.

Bekijk de aflevering op ons YouTube-kanaal.

Bekijk en beluister de aflevering op Spotify.