14/09

Memorial dag 1: Broeders, Vermeulen en Kimeli op hoog niveau

-jdc8012

De laatste 400m van Kévin Borlée. Daniël Segers was de snelste.

De Memorial Van Damme geldt dit jaar als finale van de Diamond League en daardoor is het tweemaal feest in het Koning Boudewijnstadion. Dag één leverde mooie, maar geen uitzonderlijke prestaties op. De koude temperatuur zat daar zeker ook voor iets tussen. Aan Belgische kant sprongen vooral de prestaties van Jochem Vermeulen, Isaac Kimeli, Ben Broeders, Daniel Segers en Michael Obasuyi in het oog.

Het is voor iedereen een lang en slopend seizoen geweest en dat merkte je vanavond in Brussel. De sfeer in het stadion was top, maar je zag dat heel wat atleten zich naar het einde van het seizoen sleepten. Toch losten de echte toppers zoals Mondo Duplantis (6m11 in het polsstokspringen) en Jakob Ingebrigtsen (3’30”37 op de 1500m) de verwachtingen in. Tussen al het internationale geweld mochten ook heel wat Belgische atleten aantreden in Brussel. Jochem Vermeulen/AVLL zorgde allicht voor de beste Belgische prestatie, want in de 1500m finishte hij in een uitzonderlijk sterk deelnemersveld knap als vijfde in 3’32”15. Hij blijft daarmee bevestigen en sluit zo het jaar van de doorbraak af met nog maar eens een hoogtepunt.  Isaac Kimeli/OEH deed het uitstekend op de 5000m. Hij dook met 12’58”16 nog maar eens onder de 13 minuten en finishte uiteindelijk slechts anderhalve seconde boven zijn persoonlijk record. Bijzonder straf.

Sterke Obasuyi

Voor de spurters was het wel heel erg koud in het Koning Boudewijnstadion. Toch liep Michael Obasuyi/OEH een uitstekende wedstrijd op de 110mH. Hij finishte als vijfde in een chrono van 13”31. Op die manier sluit hij het seizoen, waarin hij het Belgisch record aanscherpte tot 13”20, heel knap af. Rani Rosius/AVT mocht het op de 100m eveneens opnemen tegen de absolute wereldtop. Ze startte uitstekend, maar kon die lijn niet doortrekken tot op het einde. Ze finishte als negende en laatste in een chrono van 11”37.

Afscheid Kevin en Hanne

Speciaal voor de afscheidnemende Kevin Borlée/OEH en Hanne Claes/DCLA werd er een extra 400m toegevoegd aan het programma. Kevin Borlée/OEH wou in schoonheid afscheid nemen in zijn Brussel en voor zijn publiek. Het was een zeer emotionele dag voor Kevin en een topprestatie leveren zat er niet meer in. Hij finishte zijn laatste race in een tijd van 47”18, maar die tijd doet er eigenlijk niet toe. In die reeks traden nog drie Belgen aan en het was verrassend Daniel Segers/RESC die de reeks op zijn naam schreef in een tijd van 45”38, een nieuw persoonlijk record. Knap van de jonge Tornado die dit seizoen een enorme stap voorwaarts heeft gezet. Dylan Borlée/OEH (45”59) en Florent Mabille/RESC (45”80) werden respectievelijk tweede en derde. 

Hanne Claes/DCLA mocht het in haar afscheidswedstrijd opnemen tegen het Amerikaanse fenomeen Sydney McLaughlin-Levrone. Ze liep een verdienstelijke wedstrijd en met een chrono van 52”03 nam ze op een mooie manier afscheid van de sport. Helena Ponette/HCO werd in dezelfde reeks zesde in een tijd van 53”08.

Jonathan Sacoor mocht als enige Belgische kwartmijler aantreden in de Diamond League-finale van de 400m. Vanuit baan 1 stond hij meer dan zijn mannetje en finishte hij als zesde in 45”93.

Broeders op niveau

In de kampnummers kreeg het Belgische publiek een sterke Ben Broeders/DCLA te zien. Met een derde plaats en een sprong over 5m82 spoelde hij de ontgoocheling van Rome en Parijs een beetje door. In het discuswerpen werd Philip Milanov/ACME zesde met een worp van 62m21.

De Paralympiërs kregen ook de kans om te schitteren. Dubbel paralympisch kampioene Léa Bayekula (T54) zette met een machtige eindsprint vlot de 800m naar haar hand.

Voorprogramma

In het voorprogramma won Ilona Dhaenens/DEIN de 100m bij de meisjes in een sterke 11”80. Bij de jongens ging de overwinning naar Lucas van Nespen/ACW in 10”96. Op de 1000m ging de overwinning respectievelijk naar Clémentine Byl/RCB (2’55”87) en Mats Vervoort/AVLL (2’27”71). In het hoogspringen bij de meisjes was Svea Van Laere/AVLO de beste met een sprong over 1m65. Op de 4x100m ging de overwinning bij de meisjes naar ROBA in 48”80 en bij de jongens naar MOHA bij de jongens in 43”32.

Bekijk hier de uitslagen op de website van de Allianz Memorial Van Damme.