24/10

Filip Eeckhout in Track Record

tr24-1012.filip-still001

Filip Eeckhout

Filip Eeckhout is een gevestigde naam in het Belgische werpwereldje. Als atleet, trainer en lesgever heeft hij zijn strepen verdiend. De coach van de FE Throwers, met o.a. Andreas De Lathauwer, vertelt met veel passie en bevlogenheid over kogel en discus.

Op de Opleidingsdag Atletiek in Gent gaf Filip Eeckhout/VS voor het tweede jaar op rij een zeer gewaardeerde sessie. Nadat hij vorig jaar de leerlijn discus gaf, deed hij nu de ontwikkelingslijnen kogelstoten uit de doeken. Na afloop nam hij nog even de tijd voor een uitgebreide babbel met Track Record. Zijn bekendste atleet is Belgisch belofterecordhouder Andreas De Lathauwer/VS die de voorbije twee jaar zijn absolute doorbraak beleefde. "Andreas was eigenlijk een polsstokspringer die ook af en toe graag met een discus kwam werpen", deelde Filip Eeckhout een leuke anekdote over zijn pupil. "Als cadet was zijn kniepees bijna afgescheurd door de belasting aan zijn afzetvoet. De eerste jaren bij de cadetten en scholieren, moesten we daarom heel voorzichtig zijn. Maar nu is dat onder controle."

Aan concurrentie bij de beloften is er momenteel geen gebrek in het kogelstoten in België. Het zijn boeiende tijden voor de kogelstoters. "We zitten met een ongelofelijk sterke lichting met ook Kwinten Cools/DCLA en Andreas Anthonissen/KAPE. Op het BK beloften zaten we met 3 atleten die boven de 18m stoten. Dat is ongezien", stelt hij. "Ik denk dat die mannen elkaar echt succes gunnen. Kwinten en Andreas zijn buiten de wedstrijd vrienden. Op wedstrijd hebben ze een goeie dynamiek. Ik vind het schitterend om ze bezig te zien."

Filip Eeckhout geeft niet alleen bijscholingen, de leergierige coach volgde zelf ook veel bijscholingen. Bijvoorbeeld om zich te verdiepen in de draaitechniek. "In de coronaperiode zaten we thuis. Dan hebben er in de V.S. heel veel coaches gratis webinars georganiseerd en die bekeek soms zelfs nog s' nachts", legde hij uit. "Ik wou die draaitechniek leren, het me eigen maken. Ik ben heel veel filmpjes beginnen kijken en heb veel dingen opgestoken. Dan beginnen natuurlijk mijn eigen atleten met de draaitechniek. Als trainer zie ik dan de fouten die ze maken, moet ik opnieuw opzoekingen doen en bijleren en zo groei je daarin." 

De 45-jarige trainer blijft ook zelf nog genieten van zijn favoriete sport. Zo debuteerde hij afgelopen zomer op het WK masters in Göteborg met een knappe zilveren plak bij de M45. In de krachthonk in zijn garage kan hij zijn atleten zelfs nog de baas. "Voorlopig kloppen mijn atleten me nog niet in het benchen", lachte hij. "Al zal ik er binnenkort wel aangaan tegen Andreas. Bij het volgende testje kan dat al gebeuren. Ik kan nog altijd 175kg benchen, maar daar komt Andreas toch al bijna aan." 

Verder praat hij nog over kennis delen tussen trainers, de onderlinge sportiviteit en kameraadschap tussen de werpers en nog veel meer. 

Bekijk/beluister de aflevering op ons YouTube-kanaal of op Spotify

 

 

 

 

Filip Eeckhout in Track Record

Accepteer de marketing-cookies om de inhoud weer te geven.

Verander uw toestemming

Filip Eeckhout gaf op onze Opleidingsdag Atletiek in Gent een razend interessante sessie over ontwikkelingslijnen kogelstoten bij jeugd. Na afloop maakte hij maar al te graag tijd voor een babbel over zijn werk als werptrainer, het WK masters waar hij zilver pakte, de sterke lichting werpers bij de beloften en nog veel meer. Een must voor iedere werper. De coach van o.a. Andreas vertelt met veel passie aanstekelijk enthousiasme over kogel en discus en zijn werpgroepje de FE Throwers.