10/10

Fanny Smets in Track Record

fanny-yt

Fanny Smets met een begeesterend verhaal op de polsstokdag in Gent.

Fanny Smets is een inspirerende atlete die dankzij veel doorzettingsvermogen, koppigheid en branie een fantastische carrière in het polsstokspringen uitbouwde. Drie jaar na haar atletiekpensioen werkt ze als arts met specialisatie sportgeneeskunde. Maar als manager van jonge talenten als Kyani Joosten, Elien Vekemans en Fleur Hooyberghs is ze nog altijd actief in het wereldje en geeft ze haar kostbare ervaring door aan de volgende generatie.

Ruim een decennium lang was Fanny Smets de leading lady van het Belgische polsstokspringen. De negenvoudig Belgisch kampioene indoor en outdoor combineerde topsport met studies geneeskunde. Ze legde een erg atypisch parcours af. Als laatbloeier – ze begon pas op 20 ste met polsstok – zocht ze koppig haar eigen weg. Ze deinsde er niet voor terug om in functie van haar sport maandenlang in een caravan te wonen vlakbij haar trainingsfaciliteiten. Ze trainde bij toptrainers (onder andere Rens Blom, Robbert-Jan Jansen, Wim Vandeven, ) in Sittard, Vught Pappendal en Leverkusen. En dat in combinatie met studies geneeskunde. "Ik zorgde dat ik stage kon doen in een ziekenhuis in Sittard zodat ik dichterbij de trainingshal kon trainen", vertelde ze in Track Record. "Dan ging ik 's ochtends eerst werken op stage in het ziekenhuis, dan met de fiets naar de atletiekpiste, training van 11u tot 13u, dan weer voortwerken op stage en dan in de avond een tweede training…. " Een andere uitspraak die haar gedrevenheid typeert: "Ik ben al 17 keer verhuisd in mijn leven. Als iemand toen tegen mij had gezegd: jij moet naar China voor polsstok, dan had ik mijn koffer gepakt." 

"Ervaring delen"

In 2021 vervulde Fanny Smets haar olympische droom door op haar 35 ste deel te nemen aan de Spelen in Tokio. Lange tijd was Fanny Smets met 4m53 in het bezit van het Belgisch record. Tot Elien Vekemans/DCLA op 30 augustus in het Kroatische Kirk over 4m54 sprong. Nu is Smets de manager van haar opvolgster en enkele andere polsstokspringsters. "Ik vond het leuk om in contact te blijven met de sport die ik nog steeds leuk vind en vooral om de ervaring die ik opdeed te delen", lichtte ze haar motivatie toe.  "Ik heb dit allemaal zelf moeten uitzoeken. Het is zoveel makkelijker als de weg voor jou wordt uitgetekend. Het is zoveel breder dan enkel management en atleten binnenkrijgen in een wedstrijd…." 

Het mentale aspect, en omgaan met druk, speelt een erg belangrijke rol bij polsstokspringen. "Ik zie heel veel mensen die veel meer talent hebben, fysiek sterker zijn dan ik ooit was en technisch niet veel slechter, en dan toch nog een halve meter lager springen. Het zit in het hoofd", zei ze daarover. "Ik raad elke atleet om samen te werken met een sportpsycholoog, mental coach. Ook als het goed gaat. Je hebt altijd zoveel te leren, ook in de goede momenten." 

Bekijk/beluister de volledige aflevering op ons YouTube-kanaal of op Spotify.