18/07

EK U18 dag 1: Finale voor Nafy Thiam, Mathias Urbanczyk en Clémentine Byl

belgaimage-96639113

Mathias Urbanczyk.

Wisselend succes op de openingsdag van het EK voor scholieren (U18) in het Slovaakse Banska Bystrica. Het waren de Franstalige atleten die het mooie weer maakten met finaleplaatsen voor Nafy Thiam (kogel), Mathias Urbanczyk (polsstok) en Clémentine Byl (2000m steeple).

Op de eerste dag van het EK U18 kwamen er meteen 10 van de 17 Belgische scholieren in actie. De Limburgers toonden hun snelle benen op de 100m. Lauren Petroci-Coninx/GENK en Rune Vandezande/ADD plaatsten zich voor de halve finale. Belgisch recordhouder Rune Vandezande werd in z'n halve finale vijfde in 10"70. Niet voldoende voor een plek bij de beste acht. Voor een finaleplek had hij zijn eigen BR van 10"59 moeten verbeteren tot 10"57. Petroci-Coninx kon ook niet stunten. Met 11"96 werd ze vijfde in haar halve finale. Morgen mag ze het proberen in de 200m. Rafaël Franzini/MOHA trad aan op de 110m horden. Met een vierde plaats in 14"04 greep hij naast de top drie die rechtgaf op de halve finale.

Pechvogel Manon Beernaert/HAC kreeg geen geldige hamerworp op het scorebord. Erg jammer, want een worp van 59m27 – een afstand die ze meermaals wierp - had volstaan voor een finaleplaats. Meer succes voor kogelstootster Nafy Thiam/RFCL. De regerend EYOF-kampioene stootte vlot door naar de finale met 15m69. Polsstokspringer Mathias Urbanczyk/MOHA wipte over 4m75 en zit daarmee bij de 15 finalisten. In het hoogspringen kende Svea Van Laere/AVLO geen al te beste dag. Ze werd tiende in haar kwalificatiegroep met 1m71. Haar toernooi zit erop. Ook de 1500m-lopers Tijl Wachtelaer/ACKO (10de) en Ilyès Druez/MOHA (7de) overleefden de reeksen niet. Ze kwamen tekort in de razendsnelle slotfase. Steepleloopster Clémentine Byl/RCB liep een prima race. Ze finishte zevende op de 2000m steeple in 6'48"71. Zij mag zich opmaken voor de finale op zaterdag. Vrijdag is het vooral uitkijken naar de finale kogelstootster Nafy Thiam.

Bekijk hier de EK U18-pagina met de resultaten van de Belgen.