17/02

Camille Laus, Belg voor Belgrado: “Kijken of 400m en aflossing te combineren valt”

laus-camille-2020-gp-brussel-belga-jasper-jacobs-1

Camille Laus.

Het WK in Belgrado, door de coronapandemie het eerste WK indoor in vier jaar, nadert met rasse schreden. En dus blikken wij in onze reeks ‘Belg voor Belgrado?’ vooruit met een reeks prominenten uit eigen rangen. Hoeveel kans geven ze zichzelf op Belgrado? En wat is hun doel in de Servische hoofdstad? Vandaag Camille Laus, die zowel geplaatst is voor de individuele 400m als met de Belgian Cheetahs.

Camille, hoe is jouw aanloop naar dit indoorseizoen verlopen?

“Na de Memorial Van Damme heb ik zes weken totale rust genomen en niks van sport gedaan. We zijn op vakantie geweest met de camper en hebben uitgerust ver weg van alles wat met sport te maken heeft. Heel leuk. Midden oktober heb ik de training hervat in België en niet veel later stond de BOIC-stage in Belek al op het menu. Mijn voorbereiding is zonder enige klein probleem verlopen, tot ik in januari corona opliep. Daardoor ben ik wat later dan gepland naar Tenerife vertrokken. Ik heb het twee weken heel rustig aan gedaan. Hoofdpijn was mijn enige klacht, maar dokter Roel Parys raadde toch aan om geen enkel risico te nemen.”

Wanneer heb je overgang gemaakt van wintertrainingen naar het meer specifieke indoorwerk?

“Vanaf januari, al heb ik tot op vandaag nog altijd niet veel specifieke trainingen gedaan, zeker minder dan vorig jaar. In vergelijking met vorig jaar hebben we wat gas teruggenomen en ik zit dus zeker nog niet aan mijn piek. Ik heb nog weinig explosief werk gedaan en pak alles wat rustiger aan. Dan is het mooi om vast te stellen dat ik nu al een mooie chrono op mijn naam heb (ze liep 52”90 in Metz, red.).”

Wat is de reden dat je het rustiger aanpakt dan vorig jaar?

“De Spelen brengen heel veel druk met zich mee. Daarna heeft iedereen nood aan wat meer lucht en ontspanning. Niet dat ik plots geen zin meer heb om te trainen, maar het mag toch even iets kalmer aan. Vorig jaar zat ik in deze periode van het jaar aan tien trainingen per week. Nu zijn dat er maar zes.”

Ondanks die ‘light’-voorbereiding opteer je toch voor een indoorseizoen. Waarom?

“Ten eerste omdat het deugd doet om de trainingen te doorbreken met wat wedstrijden, al zijn het er maar één of twee. Maar ook omdat we er in Belgrado willen staan met de Cheetahs. In dat opzicht is het belangrijk om al enkele wedstrijden in de benen te hebben.”

Is het een verrassing dat je de individuele WK-limiet al gelopen hebt?

“Eigenlijk niet, omdat ik die tijd vorig jaar ook al liep, al had ik misschien niet verwacht dat het zo vroeg zou komen.”

Verandert er iets aan jouw trainingsplan nu je ook individueel naar Belgrado mag?

“Niet veel, maar ik ga wel ietsje meer op snelheid werken, omdat dat indoor nog belangrijker is bij het naar binnen komen. Ik heb altijd de neiging om iets te ontspannen te starten, maar als je slecht gepositioneerd zit bij het naar binnen snijden, kan een wedstrijd al verloren zijn. Dat is ook de reden waarom ik op het BK waarschijnlijk voor de 200m kies. Aan mijn snelheid werken.”

Staan er naast het BK nog meer wedstrijden op de planning?

“Zaterdag loop ik de 400m op de Elite-meeting in Gent, maar ik werk een zware trainingsweek af, dus ik start zonder grote verwachtingen. Ik wil daar vooral aan mijn eerste wedstrijddeel werken en met de concurrentie van enkele Cheetahs is dat een mooie gelegenheid.”

Hoe belangrijk is Belgrado voor jou? En denk je dan vooral aan individueel succes of aan de Cheetahs?

“Eerlijk gezegd weet ik nog niet of de twee wel te combineren zijn. Ik ga dat nog bekijken met Jacques (Borlée, red.) en Carole (Bam, red.). Stel dat ik in beide proeven finale haal, loop ik vijf wedstrijden in drie dagen. Dat is veel, misschien wel te veel. Anderzijds kan het ook een voordeel zijn om de piste al te ontdekken. Momenteel probeer ik nog niet met het WK bezig te zijn. Ik wil aan mijn werkpunten sleutelen en ga pas later mijn focus naar Belgrado verleggen.”

Waarop mikken jullie met de Belgian Cheetahs? Er moeten voor het eerst ook reeksen gelopen worden, en zowaar op dezelfde dag als de finale.

“Het doel is heel duidelijk: finale lopen. Ik denk persoonlijk dat we in de reeksen meteen onze A-ploeg moeten opstellen. Dat zal nodig zijn om de finale te halen. Mogelijks zijn we dan vermoeid in de finale, maar op adrenaline en ploeggeest kan er altijd iets meer. Als we in de finale staan, willen we trouwens voor het podium lopen. Je start niet aan een WK-finale om laatste te worden.”