Eetstoornissen
De recente getuigenissen van atleten met een eetstoornis hebben andermaal getoond dat dit probleem over de volledige breedte van de atletiekgemeenschap aanwezig is, los van de discipline, het niveau, leeftijd of geslacht. Bijna elke atleet kent ondertussen iemand in zijn of haar omgeving met een eetstoornis, en we zijn dan ook bewust welke verwoestende impact dit heeft op deze persoon en zijn of haar omgeving.
Atletiek Vlaanderen onderneemt structureel actie rond dit thema, vanuit 3 pijlers:
- Snelle detectie: alarmsignalen leren herkennen (bij jezelf en je omgeving), het onderwerp bespreekbaar maken
- Snelle doorverwijzing: een netwerk aanbieden met gespecialiseerde hulpverleners die zowel kennis hebben van eetstoornissen als de (top)sportcontext
- Focus op wat telt: weggaan van een cijfermatige aanpak van de lichaamssamenstelling naar een multidisciplinaire aanpak, waarbij een correct voedingspatroon een belangrijk deel is van de zelfzorg en recuperatie die nodig is bij prestatiegerichte trainingen
Infosessie eetstoornissen
Op woensdag 23 februari 2022 vond een multidisciplinaire infosessie plaats met informatie specifiek voor atleten en ouders , deze werd gegeven door sportarts Petra Bruggeman, psychologe en experte eetstoornissen Hanna Aerts en sportdiëtist Gino Devriendt. Binnenkort kondigen we ook een diepgaandere infosessie aan voor trainers, begeleiders en vertrouwenspersonen.
SPIDI: een studie rond sportidentiteit, lichaamsbeeld, eet- en beweeggedrag
Binnen het actieplan ondersteunt Atletiek Vlaanderen een wetenschappelijk onderzoek (doctoraatsstudie Hanna Aerts), deze wil de atletische identiteit onderzoeken in relatie tot een positief lichaamsbeeld, eet- en beweeggedrag. Hiervoor vragen we om tot en met 20 april de bijgevoegde vragenlijst in te vullen (duurt ca. 45 minuten).
Hulp nodig?
Heb je nood aan een gesprek, zoek je hulp, of wil je iets melden?