05/01

In Memoriam Suzanne Krol

suzanne

Suzanne Krol, in 2016 in de eretribune van het Belgisch kampioenschap in het Koning Boudewijnstadion. 65 jaar voordien steelde zij op dezelfde locatie de show met titels en records..

Op de laatste dag van het vorige jaar, overleed Suzanne Krol in Edegem. Suzanne zal altijd in het nationale atletiekgeheugen gegrift blijven als een van de pioniers van de Belgische vrouwenatletiek... Ze won tussen 1952 en 1959 liefst 8 nationale vrouwentitels bij de 'Alle Categorieën' en stond 15 keer op het erepodium van een BK voor seniores.

Pas halfweg de jaren ’50 van vorige eeuw, kwam de vrouwenatletiek in ons land goed op dreef. De eerste nationale kampioenschappen van de ‘moderne’ tijd werden toen (opnieuw) georganiseerd, en daarin speelde veelzijdige Suzanne Krol een voortrekkersrol.  Als juniore won ze in 1952 haar eerste nationale juniorestitels in eigen Antwerpen op 27 juli. Ze was er de sterkste in de 200m (27"8) en de 80m horden (14"5). Daarna groeide Suzanne uit tot een van de uithangborden van het sterke vrouwenteam van Beerschot en won ze haar eerste nationale titel in de hoofdcategorie, eveneens in 1952 in de 200m (27”4) in eigen Olympisch stadion van het Antwerpse Kiel op 29 juni. Twee jaar later pakte ze opnieuw goud op die halve baanronde (26”6 op 8 augustus in Brussel) en ze kon ook in 1955 (26”7 op 10 juli in Bosvoorde), 1956 (26”7, op 5 augustus in Brussel) en 1959 (27”7 op 2 augustus in Brussel) die Belgische titel inpalmen. Naast die vijfvoudige winst in de 200m, pakte ze in 1956 in het Heizelstadion de titel in de 100m (13”0) en voegde ze er in haar beste seizoen (1954) ook nog de hoogste nationale onderscheidingen aan toe in de 80m horden (13”1 op 7 augustus in Brussel) en de vijfkamp (2.361p). Ook de recordtabellen werden meermaals aangepast door de atlete van Beerschot. Haar 26"6 tijdens het veroveren van de nationale titel 200m op 8 augustus 1954 betekende tevens een nationaal record, het eerste ‘ernstige’ Belgische record in deze discipline. Later dat seizoen, op 12 september, verbeterde zij zich in het Poolse Krakau nog tot 26”2. Ook in de 4x100m drukte ze haar stempel op de nationale recordlijsten: zowel met de nationale ploeg als met ‘haar’ Beerschot. De drie titels en twee records leverden Suzanne niet alleen gouden medailles op, ze kreeg vanwege de Belgische atletiekbond toen ook de Feminaprijs (de voorloper van de Gouden Spike), een onderscheiding die destijds slechts één keer in een loopbaan kon gewonnen worden.

Na haar actieve carrière bleef Suzanne Krol zich inzetten voor de atletieksport. Na de opsplitsing van de KBAB in twee liga’s,  zetelde zij een tijdje in de Raad van Bestuur van de federatie maar ze trok zich vooral het lot aan van de trainersvorming. Toen de Vlaamse Atletiek Trainers Vereniging (VATV, later hervormd tot de VAT) boven de doopvont werd gehouden begin jaren ’80, trad Suzanne Krol al snel toe tot het bestuur. Die rol bleef ze jarenlang vervullen en ze toonde zich daarbij een van de meest toegeweide werksters achter de schermen. ‘Achter de schermen’:  dat was zowat het leidmotief van de Antwerpse Grote Dame die ooit in het middelpunt van de belangstelling medailles, records en interlandselecties verzamelde. Zelden trad de pedicure nog op de voorgrond, zelden liet Suzanne zichzelf in de bloemetjes zetten, maar ze stond tot op respectabele leeftijd wel altijd klaar voor iedereen die haar hulp vroeg.

Suzanne Krol werd geboren op 17 augustus 1932 in het Duitse Rheinkamp en werd 90 jaar. De uitvaart vindt plaats in de Onze Lieve Vrouw Basiliek van Edegem (Hovestraat) op vrijdag 13 januari om 12u00.